Friday, June 29, 2012

Masa Berpantang.

Still fresh macam mana aku lalui proses confinement empat lima bulan lepas. Apa yang pasti kita kena kuat semangat, kuat fizikal dan paling penting kuat mental. Semua berjalan lancar even ada je mulanya tak kena here and there but alhamdulillah i able to manage them well. Aku senaraikan antara perkara  yang aku lalui sepanjang confinement period and actually untuk rujukan aku juga for next preparation ecewah macam ada chance lagi nak beranak :p

1) Ilmu Breastfeeding
For those who has intention to breastfeeding her baby, kena rajin cukupkan ilmu di dada. Google about dunia penyusuan. Like me, i am joining Kumpulan Ibu Menyusu  (KIM) page dalam Facebook then bergaul bertanya itu ini with people yang berjaya dalam breastfeeding anak. Pendek kata be well-prepared. Bukan mudah tau menyusukan si kecil! :')

2) Internet Access
Woohoo wajib ada. Thanks for the enhanced technology zaman sekarang. Dalam pantang atau tengah mengepam susu, aku suka buka FB dan baca komen-komen atau nasihat dalam KIM. Kalau aku ada problem, sometimes aku voice out je kat situ, biasanya para mommies cepat reply if they know the answer. Terfikir macam mana eh mak-mak kita berpantang dulu? I mean what they did in luxury time. Reading? Tgk tv? Tidur je kot? Ye lah ramai orang tua pesan kalau anak tidur, kita kena tidur sekali sebab takut kita tak cukup rest. Anak minta susu at anytime they want.

3) T-Shirt & Kain Batik & Stokin
Itulah uniform aku sepanjang berpantang. Senang. Pulak tu sekali je mandi sehari. Tak boleh selalu takut kembung. HAHA padahal kau malas kan nak mandi. Stokin wajib pakai elakkan angin masuk badan pijak simen semuakan but everytime nak ke bilik air alahai malasnyaaa nak buka sarung balik. Tapikan yang aku perasan kulit kaki jadi cantik licin errr nampak sangat kulit kaki sebelum tu kering mengelupas :/

4) Barut
Kalau tak nak perut buncit lepas beranak macam orang mengandung 5-6 bulan, sila pakai selama hari berpantang 44 hari tu. Suka tak suka kenalah pakai even rimas jalan macam orang Jepun sebab ketat gila ah. Mak mertua aku laaa rajin remind dan pakaikan untuk aku :D

5) Minyak Angin
Aku suka pakai minyak angin Herbanika NR. Semerbak bau bilik macam bau bilik orang berpantang eh dah memang kau tengah berpantang. Aku lumur satu badan from head to toe woohoo berangin je rasa badan. My son baby mulanya tak suka bau minyak tu sampai REJECT DF pandai pulak dia tak padan dengan kecik secotet tapi lama-lama dia terpaksa imunkan diri dia heh tau takpe Mummy dia takkan mengalah. HAKHAKHAK.

6) Disposable panties
For me, ini kena ada kot sebab aku tak rajin nak basuh panties sendiri. Kain baju aku pun orang lain yang basuhkan. Tapi, boleh saje pakai spender yang sedia ada then minta tolong Husband basuhkan kalau dia nak heh jangan paksa. But, if he willing to do apa salahnya :'D

7) Air
Sebulan aku berpantang kat rumah MIL, dia tak pernah larang aku minum air. Siap standbykan satu botol tepi tilam sebab kalau tak minum banyak, takut badan dehydrate. Menyusukan anak memang cepat haus lapar bagai. Kalau kat rumah Mama pulak, haha Tok aku pulak tak kasi minum banyak kena minum ala kadar takut perut buncit. Heh kalau situasi macam ni, kau minum setakat kau mampu je ok. Jangan sampai badan kering dok tahan minum. Aku tak pasti ada kaitan atau tidak kalau minum air banyak boleh banyakkan susu. Apa aku tahu kalau berkaitan susu selagi ada demand from baby, fikir positive, sentiasa berdoa berniat baik insyaAllah susu ada :)

8) Berurut.
Yup aku berurut 3 hari after delivered. Ini aku nak cerita pasal tukang urut yang Mama hired (berpantang kat rumah Mak Ndak) tu aduhai orang Indonesia. Tahulah kalau diorang urut mak ai kuat gilaaa. Aku rasa sampai nak tendang tepis bersilat dengan dia. 4 jam dia urut aku tahu tak? Stop 2 jam sebab time tu Nurse from Klinik Kesihatan (KK) datang visit check aku dan baby then terus minta aku bawa anak ke KK Sek 7 sebab still ada jaundice. Just utk monitor bacaan. Balik dari KK, sambung lagi urut 2 jam. Haaaa malam tu terus muka aku pucat gila. Darah nifas banyak gila bertukar pad 5-6 pad satu malam. Esok tu aku pergi KK lagi untuk check jaundice, nurse doktor tengok aku pucat. BP aku tinggi gila. Terus nak ambulance pergi HTAR. Adoi. Tapi, tak kena admit lah sebab aku memang betul rest kat wad kecemasan (sementara tunggu wad biasa tapi, lambat gara-gara file aku doktor pelatih misplaced adoi lagi). Petang tu dapat discharged. Doktor situ pun pelik why they did sent-off me here. Apapun alhamdulillah. Cuma kesiankan Hubby & Mama terpaksa ambil cuti sudahlah kerja banyak. Mak Mertua pun susah hati sangat aku tengok sampai minta nak jaga aku dalam pantang. Sudahnya memang balik rumah Mak Mertua itupun sebab breast bengkak sampai demam teruk. Nasib baik jiran Mak ada tukang urut (makcik Milah) heh legaaaa rasa badan 3 hari berturut-turut kau even sakit meraung jugaklah. Hehehe. .

9) Ikat Rambut
Aku pernah dengar orang cakap suruh ikat rambut buat sanggul tinggi takut angin masuk. Err aku tak pernah buat pun just ikat sanggul biasa saje.

10) Jamu
Aku beli jamu NR sebelum bersalin buat standby. Tapi, makan lepas sebulan pantang itu pun terpaksa stop sebab anak panas. Berak memanjang sampai bontot dia melecet aduhai. Mana tak nya segala akar kayu aku minum heh aku ni makan/minum apa je nak-nak untuk kesihatan boleh je aku bedal. Pati Ayam pun makan. Cuma yang aku tak stop makan pil Phytonatal, aku kurangkan dos sebiji sehari instead of dua biji. Mama tak bagi stop. Suruh aku jaga dalaman betul-betul nak pakai badan after giving birth bukan setakat 2-3 tahun lagi.

11) Vitamin
Semua vitamin hospital aku habiskan. Ini makcik Ton suruh. She is a doctor by the way.

12) Nipple Cream
Thanks to my colleague sudi bagi nipple gel Medela. I really need that sebab ya Allah crack habis nipple aku sampai terkopek. Luka berdarah tak payah cakap tinggal tak ada nanah je la. Ngeri fobia setiap kali Rizqin minta susu. Berpeluh jugaklah macam orang baru lepas maraton. Aku pernah jadi Exclusive Pumping (EP) Mother for 2 weeks gara-gara my son baby refused to DF maybe dia rasa lelangit dia sakit kot. Puting aku keras sebab luka atau dia geli ke apa tak tahulah. Pam susu selang 2-3 jam. Gagah betul dah la time tu dia minum susu banyaknya tak ingat. Asyik lapar saje sampaikan terpaksa topup with susu FM. Sekali pam adalah setakat 3 oz je. Dia TAK CUKUP haii bagi makan nasi baru tau! :/ Lepas heal, alhamdulillah DF balik as normal. Masa berpantang macam-macam dugaan kena tabah selalu itu aku nak pesan.

13) Breast Pump
Aku beli Breast Pump (BP) Spectra 3 kat Baby Expo Midvalley before delivered. Berguna di waktu kritikal dalam confinement period aku. Oh aku admit tak pernah buat stok Expressed Breast Milk (EBM) time pantang sebab aku suka bagi anak aku Fresh atau Chilled EBM lagi. HAHA sebenarnya tak sempat pun buat stok sebab anak asyik berkepit lagi-lagi kalau time baby alih bulan or Growth Spurt aduhai. Aku buat stok 2-3 hari sebelum start kerja. Until now alhamdulillah boleh bekalkan stok EBM lebih seminggu untuk anak tercinta :')

14) Maternity Pad
Aku beli brand Pureen. 2 minggu kot pakai jenis tu. Lepas tu aku pakai brand Kotex biasa punya je. Tak kisah jenis pad apa pun janji sesuai pakai.

15) Mandian Herba
Pagi-pagi Mak sediakan air mandi. Mak buat sendiri. Tak pasti daun-daun apa Mak letak tapi yang aku tahu mesti wangi  daun limau purut.

16) Makanan
Aku banyak makan lauk yang ada ikan bilis, black pepper, ikan dan sawi. Kalau nak cerita banyak juga tak boleh makan. Ikut sajelah apa orang tua katakan. Cuma kalau nak ikutkan dari segi sains, semua benda kena makan sebab bekalkan natural vitamin.

Macam banyak saje berleter pasal berpantang. Heh thanks for reading anyway! :)

Sunday, June 24, 2012

Meniarap

Assalamualaikum.

England kalah penalti 4-2 to Italy awal pagi tadi. Eleh apa barang menang penalti. Ayat tak puas hati. Tapi, bagus jugak dapatlah aku tidur nyenyak lepas ni. Ada orang tanya apa team kedua in Euro. Aku cakap tak ada. England forever in my heart acewah. Biarpun aku tahu England tak ke mana pun kalau main macam semalam tu. Adoi lembik. Bosan.

Hubby aku sokong Italy. Memang Kipas-Keras-Mati punya orang. Siap hafal Italy National Anthem song lagi. Malam sebelum game aku saja provoke dia via FB. Mati-mati aku kata England will be in Semi Final. Eventho aku tahu pun sebenarnya England takkan menang punyalah. Kalau menang pun nasib je. Serious. Diorang ni kat club je hebat pung pang sana sini (itupun sebab import player) tapi, in real country? Punggah. No offense. Hakikat.

**

"B, cepat b tengok Rizqin nak pusing!"
"Amik video amik gambar cepat!"

Tengah leka tengok Berita TV3 masing-masing kat ruang tamu tetiba je buah hati pengarang jantung Mummy & Daddy mengiring siap ada bunyi uh ah uh ah. Actually biasa je dia mengiring but this time berpusing nak meniarap. Untuk first time kan dia tak pandai adjust tangan dia. Tersepit bawah badan. Berkerut jugak la muka minta tolong alihkan. Daddy yang tolong betulkan. Haha kalau Mummy biarkan je. Belajarlah sendiri Sayang! Keh keh.

Oh kitorang memang berkampung bentang tilam depan tv kat ruang tamu. Ruang tamu jadi ruang tidur. Malas kot nak naik atas lepak kat bilik sebab barang-barang si kecik ni semua kat bawah. Plus, heheh kalau lepak dalam bilik tak dapat layan tv. Kalau orang datang memang cepat-cepat campakkan tilam ke atas tapi siapa je yang datang pun. Family je :D

Dia start meniarap at his age 2 1/2 mths. On myyy bulatnya anak Mummy!

Daddy dia memang sangatlah prihatin towards his son. Anak batuk sikit cepat ditepuk belakang. Anak nangis cikit cepat diangkat dipujuknya. Anak berak sikit cepat dia minta kita basuhkan. Eh Daddy belajar la basuh bontot anak pulak! Kuikuikui. Kalau Daddy dia balik from work, senyum lebar sampai ke telinga. Gigi tak ada pun nak sengih-sengih. Tapi kalau lapar nak susu, pandai cari Mummy ea. Tahu dah sekarang Mummy baring sebelah dia je dia dah standby dengan mulut kecik tu eee geramnyaaa! Nom nom nom.

Amboi dah get ready ea!

Sekarang Rizqin dah 4 bulan. Berat pun dah 8kg lebih. Jarang dah nampak dia aktif berpusing atau meniarap. Dia banyak terlentang kekadang tu merengek minta duduk. Kalau kita purposely letak dia dalam keadaan meniarap, after pick him up dengar nafas dia tercungap. Kesian dia T__T. Lately ni pun dia dah kurang minum susu. Sebelum ni aku bekalkan dia 4ox x 6 botol habis but this time he just took 4oz x 3 botol only. Itupun Mak kata kadang tak habis terpaksa buang. Ye lah Chilled EBM boleh tahan 1 jam saje after panaskan. Takpe lah Sayang, Mummy boleh pam lagi. Hmmm pandainya kecik-kecik dah belajar diet. Nanti Mummy join yeeee :')

Aku tak nak paksa anak aku meniarap what so ever. But slowly ajar dia ikut step. Tapi, kalau nak terlangkau nak buat macam manakan. 

"Honey, you may take your sweet time to develope yourself but please don't be shy to ask our hands."


Be strong baby boy!

HEHE layan video my baby meniarap meh! Amaran keras abaikan kaki sexy my Hubby ya kahkah :')

video

Tuesday, June 19, 2012

1# Wordless Wednesday - Daddy's Son


My bestfriend forever.


Syamil Rizqin - 8days. Hubby's Birthday on that day :)

Syamil Rizqin - 23days. Peluk Daddy balik from work.

Temankan Daddy tengok On Air programme.

Syamil Rizqin - 60days. On his Majlis Akikah & Cukur Jambul. I will write some in next entry.

Syamil Rizqin - At Aunty Easbah's wedding with my family.

Rajin borak dengan Daddy.

Eleh-eleh tengok gambar sendiri.

Sembang sambil gelak-gelak cerita itu ini after we got back from work.

Syamil Rizqin - 80days. On our very 1st Anniversary date at Fish Manhattan, Subang Parade.

Letih tahan panas kat wedding kawan bolasepak Hubby.

Syamil Rizqin - 102days. At cousin Hubby's wedding at Kelana Jaya.

Syamil Rizqin - 109days. Berjimba satu family di Pantai Puteri Melaka after temankan Uncle Jimmy bertunang.

I will always love you both :')

Pengalaman Breastfeeding di Hospital.

Salam.

Dari sehari ke sehari azam nak update blog kuat gila dalam kepala otak. Nak cerita journey anak aku yang dah pun cecah 3 bulan lebih. Nak bercerita tentang perihal aktiviti beliau apa semua tapi, bila depan skrin tetiba suis otak trip jadi blank. Itu yang close balik window blog then focus on work lagi bagus. Free time sikit curi masa baca blogger lain story pasal perkembangan anak mereka, terbit lagi perasaan aku nak menaip blog. Tapi, terpandang kerja menimbun terpaksa aku batalkan niat.

**

Tengok tajuk. Macam nak cerita panjang saje about breastfeeding journey. Err kalau aku rajin dan ada masa lagi. Pengalaman orang lain-lain. Ada yang dipermudahkan. Ada yang lagi susah. Semua ketetapan dari Illahi. Dan pengalaman aku tak mungkin aku lupa. Macam baru semalam je jadi. Ececeh.

Aku akui masa pregnant dulu aku tak banyak baca atau dapatkan info mengenai susu badan ni. Aku tak ambil tahu pasal nipple crack, nipple bleeding, breast engorgement. Kalau tak ada susu apa nak buat. Nak perbanyakkan susu apa nak makan apa nak buat. Jangan stress nanti susu tak keluar semua aku tak tahu. No idea how to dukung baby dengan betul while breastfeed.  Cara nak simpan stok susu segala bagai memang tak tahu langsung. Apa yang aku tahu aku nampak kat susu tin formula ada tulis SUSU IBU ADALAH MAKANAN YANG TERBAIK BAGI BAYI ANDA. Aku tahu kerajaan tengah war-warkan kempen Susu Ibu. Susu Ibu ada antibodi kuat untuk baby. Susu Ibu itu. Susu Ibu ini. Doktor yang buat check up on me while pregnant pun suruh aku breastfeeding baby. Dannn apa aku tahu nak susukan anak ni senang je. Lepas delivered confirm ada susu then bolehlah breastfeed baby. Sua je nipple kat mulut baby, baby nganga pandailah dia hisap. Wawawa kalau sesimple tu, hidup kau memang bertuah sangat la as referred to a new Mom.

Amboi. Amboi.

Haaa lepas beranak baru aku tahu sangat sangatlah susahnya nak breastfeed baby nak nak this is my first time. Alhamdulillah my son baby memang pandai hisap. Cuma yang salahnya kat aku. Mak mertua pernah suruh aku cuci puting breast untuk clearkan blind dot. Aku tak pernah buat. Tak reti kot. Mama pulak pernah suruh cuci setiap kali mandi picit-picit breast bagi ada aliran susu keluar. Aku tak buat itu sebab aku ada baca sikit yang susu terawal warna kuning yang dipanggil Kolostrum. Kalau picit-picit habislah keluar semua cecair kuning yang ada antibodi kuat untuk anak nanti. Sampai macam tu sekali aku fikir. Ada orang suruh berurut pun. Semua aku tak buat sebab entah mungkin aku tak rajin atau tak kisah sangat kot. Tapi, korang kena bagi kredit kat aku tau sebab dalam kejahilan aku tu aku simpan niat nak breastfeeding baby aku until 6 months dan kalau ada rezeki lebih sampai dia cukup 2 tahun. Itu aku tak putus berdoa setiap kali lepas solat dan setiap kali aku usap perut pujuk baby aku dulu. Ngee.


First day aku try nak breastfeed anak aku, tetiba nipple aku luka. Susu tak keluar langsung. Aku jadi panik. Ye lah nak kasi anak makan apa?! Terpaksa pihak hospital suapkan susu formula untuk dia. Takkan nak biarkan dia nangis lapar sepanjang masa. Tapi, aku tak putus asa, aku pujuk lagi Kikin hisap breast sebab Nurse cakap susu akan keluar if ada ransangan hisapan dari bayi. Biarpun luka tapi aku buat. Kali ni aku ikut apa orang kata. Apa saje orang cakap pasal breastfeeding semua aku ikut. Aku dah jadi takut sebab aku ada target untuk breastfeeding Kikin.

Hari kedua petang tu Mama, Mak Ndak, Mak Cik datang visit lagi. Diorang nampak nipple aku luka sampai tegah jangan direct feed anak lagi. Teruk sangat luka kalau ikutkan. Makcik terus minta tolong Hubby aku belikan cream apa entah nama. Tapi tak praktikal sangat sebab setiap kali nak direct feed Kikin kena basuh dulu. Aku tak nak. Leceh. Takut basuh tak bersih nanti jadi kes lain pulak. Mama aku pulak minta Saleh balik rumah ambil pam apa semua sebab diorang ikutkan aku yang nak bagi anak minum susu badan. Kesian dah la jauh Shah Alam-Serdang. Mana nak sangka. Ingat kena tahan 1-2 hari je. Malang lagi aku try-try pam tak keluar langsung susu. Sampai sakit nipple aku kena suck kuat. Tak pandai nak adjust. Tak pandai guna. Tak pandai everything! Aku tension gila. Lagi tension bila waktu melawat dah habis. Uwaaa tinggal aku sorang dengan baby. Ya Allah waktu tu Tuhan je yang tahu betapa suffernya aku. Hubby sedih sangat tak sampai hati nak tinggalkan aku.

Air mata mengalir mengenangkan nasib anak aku yang terpaksa minum susu formula tak payah ceritalah. Mata aku pun bengkak gila macam panda. Hidung merah macam clown dok tahan air hidung mengalir. Dah macam orang putus harapan. Dengan penyakit kuning baby tetiba say hi. Memang la tak boleh keluar hospital selagi tak turun ke level yang boleh discharged. Tetiba semangat abnormal aku datang ask me to be a good Mummy yang kena cekal, kuat, tabah harungi segala dugaan. Dan dari saat itu aku berjanji akan jaga anak aku sebaik mungkin. Sebaik mungkin selagi diizinkanNYA. Aku akan buat apa saja yang terbaik untuk dia.

Mama minta aku ditukarkan ke second class ward yang membolehkan Hubby teman semalaman. Tapi, Allah hai complicatednya prosedur. Aku give up. Aku cuba pujuk Hubby katakan aku OK here. Dalam waktu sama, aku pujuk hati sendiri T__T.


Malam tu memang aku tak tidur langsung. Aku sanggup berjaga dah jemurkan Kikin bawah lampu foto untuk kurangkan kuning dia. Aku nak discharged. Tapi, Kikin bukan baby yang duduk diam senyap tangan tak gerak banyak. Bukan. Dia ni aduhai terlalu aktif sampai kadang tu tangan dia gosok muka habis plaster mata tertanggal (plaster tu digunakan untuk lindung cahaya lampu foto kena direct to eyes). Dengan keadaan aku tak ada susu, kejap-kejap dia bangun nangis lapar. Aku pulak terpaksa berjalan keluar minta tolong Nurse suapkan susu formula. Hospital sekarang nak kasi baby minum susu formula pun macam nak smuggle apa entah. Puting, botol susu pun diorang tak kasi bawa tau. Sampai macam tu sekali diorang galakkan kempen penyususan bayi. Aku okay je malah berterima kasih lagi. Atleast harapan untuk aku capai target aku nampak.


Hari ketiga nak cerita. Pagi tu ada Sister datang ajarkan aku bagaimana nak menyusukan anak. Dari A-Z dia ajar. Rupanya atas permintaan Mama & Makcik Ton sebab Sister tu kawan Mama. Alhamdulillah susu aku keluar even sikit. Aku diajar cara Marmet (perah susu guna tangan) isi dalam cup kecik hospital kasi dan suapkan ke mulut Kikin. Aku tak boleh direct feeding dia sebab nipple aku crack sangat. Berdarah apa semua. Sakit wooo. Nak dijadikan cerita, petang tu time aku cuba nak susukan anak aku tiba-tiba tangan Kikin dok usap-usap breast aku dari atas ke bawah. Kebetulan Mak mertua ada dengan aku. Mak kata "eh anak kau ni macam suruh kau pergi berurut kot biar boleh keluarkan banyak susu. Takut ada liang susu tersumbat ke apa ke". Aku terkejut gila. Serious aku tak tahu macam mana anak aku boleh buat macam tu. Aku anggap itu kuasa Allah SWT.



Alhamdulillah lepas doctor check bacaan paras kuning Kikin, kitorang boleh discharged petang tu jugak. Aku rasa nak lompat atas katil. Heh malam tu aku terus pergi berurut dengan Makcik Milah ie jiran Mak mertua. Lepas urut, serius susu aku banyak gila. Keluar pun lancar. Ya Allah.. Dan malam tu jugak aku ke rumah Mak Ndak sebab Mama, Makndak dan semua suruh aku berpantang kat sana bertemankan seorang tukang urut yang tak boleh pakai. Itu nantilah aku cerita. Cuma aku bertahan berpantang kat sana selama seminggu je.

Dah la. Tak sedih mana pun cerita aku. Heh. Oh ya nama panggilan anak aku tu diberikan oleh Hubby & kakak angkat aku. Lama-lama aku pun terpanggil Kikin instead of Rizqin. Kan dah terlekat :D



Makcik Ton, Mama & Rizqin


Daddy Rizqin. Time ni tengah tunggu aku nak bersalin.


Kakak Angkat aku aka Mama Rizqin.

Dah la. Nanti aku cerita masa dalam berpantang pulak ok. Stay tune.

Thanks for reading!

P/S: Terima kasih Abah, Ibu, Adik-adik, Kak Ila, Pakngah, Makngah & Jijin yang sudi datang melawat Sha di hospital :)