Friday, June 29, 2012

Masa Berpantang.

Still fresh macam mana aku lalui proses confinement empat lima bulan lepas. Apa yang pasti kita kena kuat semangat, kuat fizikal dan paling penting kuat mental. Semua berjalan lancar even ada je mulanya tak kena here and there but alhamdulillah i able to manage them well. Aku senaraikan antara perkara  yang aku lalui sepanjang confinement period and actually untuk rujukan aku juga for next preparation ecewah macam ada chance lagi nak beranak :p

1) Ilmu Breastfeeding
For those who has intention to breastfeeding her baby, kena rajin cukupkan ilmu di dada. Google about dunia penyusuan. Like me, i am joining Kumpulan Ibu Menyusu  (KIM) page dalam Facebook then bergaul bertanya itu ini with people yang berjaya dalam breastfeeding anak. Pendek kata be well-prepared. Bukan mudah tau menyusukan si kecil! :')

2) Internet Access
Woohoo wajib ada. Thanks for the enhanced technology zaman sekarang. Dalam pantang atau tengah mengepam susu, aku suka buka FB dan baca komen-komen atau nasihat dalam KIM. Kalau aku ada problem, sometimes aku voice out je kat situ, biasanya para mommies cepat reply if they know the answer. Terfikir macam mana eh mak-mak kita berpantang dulu? I mean what they did in luxury time. Reading? Tgk tv? Tidur je kot? Ye lah ramai orang tua pesan kalau anak tidur, kita kena tidur sekali sebab takut kita tak cukup rest. Anak minta susu at anytime they want.

3) T-Shirt & Kain Batik & Stokin
Itulah uniform aku sepanjang berpantang. Senang. Pulak tu sekali je mandi sehari. Tak boleh selalu takut kembung. HAHA padahal kau malas kan nak mandi. Stokin wajib pakai elakkan angin masuk badan pijak simen semuakan but everytime nak ke bilik air alahai malasnyaaa nak buka sarung balik. Tapikan yang aku perasan kulit kaki jadi cantik licin errr nampak sangat kulit kaki sebelum tu kering mengelupas :/

4) Barut
Kalau tak nak perut buncit lepas beranak macam orang mengandung 5-6 bulan, sila pakai selama hari berpantang 44 hari tu. Suka tak suka kenalah pakai even rimas jalan macam orang Jepun sebab ketat gila ah. Mak mertua aku laaa rajin remind dan pakaikan untuk aku :D

5) Minyak Angin
Aku suka pakai minyak angin Herbanika NR. Semerbak bau bilik macam bau bilik orang berpantang eh dah memang kau tengah berpantang. Aku lumur satu badan from head to toe woohoo berangin je rasa badan. My son baby mulanya tak suka bau minyak tu sampai REJECT DF pandai pulak dia tak padan dengan kecik secotet tapi lama-lama dia terpaksa imunkan diri dia heh tau takpe Mummy dia takkan mengalah. HAKHAKHAK.

6) Disposable panties
For me, ini kena ada kot sebab aku tak rajin nak basuh panties sendiri. Kain baju aku pun orang lain yang basuhkan. Tapi, boleh saje pakai spender yang sedia ada then minta tolong Husband basuhkan kalau dia nak heh jangan paksa. But, if he willing to do apa salahnya :'D

7) Air
Sebulan aku berpantang kat rumah MIL, dia tak pernah larang aku minum air. Siap standbykan satu botol tepi tilam sebab kalau tak minum banyak, takut badan dehydrate. Menyusukan anak memang cepat haus lapar bagai. Kalau kat rumah Mama pulak, haha Tok aku pulak tak kasi minum banyak kena minum ala kadar takut perut buncit. Heh kalau situasi macam ni, kau minum setakat kau mampu je ok. Jangan sampai badan kering dok tahan minum. Aku tak pasti ada kaitan atau tidak kalau minum air banyak boleh banyakkan susu. Apa aku tahu kalau berkaitan susu selagi ada demand from baby, fikir positive, sentiasa berdoa berniat baik insyaAllah susu ada :)

8) Berurut.
Yup aku berurut 3 hari after delivered. Ini aku nak cerita pasal tukang urut yang Mama hired (berpantang kat rumah Mak Ndak) tu aduhai orang Indonesia. Tahulah kalau diorang urut mak ai kuat gilaaa. Aku rasa sampai nak tendang tepis bersilat dengan dia. 4 jam dia urut aku tahu tak? Stop 2 jam sebab time tu Nurse from Klinik Kesihatan (KK) datang visit check aku dan baby then terus minta aku bawa anak ke KK Sek 7 sebab still ada jaundice. Just utk monitor bacaan. Balik dari KK, sambung lagi urut 2 jam. Haaaa malam tu terus muka aku pucat gila. Darah nifas banyak gila bertukar pad 5-6 pad satu malam. Esok tu aku pergi KK lagi untuk check jaundice, nurse doktor tengok aku pucat. BP aku tinggi gila. Terus nak ambulance pergi HTAR. Adoi. Tapi, tak kena admit lah sebab aku memang betul rest kat wad kecemasan (sementara tunggu wad biasa tapi, lambat gara-gara file aku doktor pelatih misplaced adoi lagi). Petang tu dapat discharged. Doktor situ pun pelik why they did sent-off me here. Apapun alhamdulillah. Cuma kesiankan Hubby & Mama terpaksa ambil cuti sudahlah kerja banyak. Mak Mertua pun susah hati sangat aku tengok sampai minta nak jaga aku dalam pantang. Sudahnya memang balik rumah Mak Mertua itupun sebab breast bengkak sampai demam teruk. Nasib baik jiran Mak ada tukang urut (makcik Milah) heh legaaaa rasa badan 3 hari berturut-turut kau even sakit meraung jugaklah. Hehehe. .

9) Ikat Rambut
Aku pernah dengar orang cakap suruh ikat rambut buat sanggul tinggi takut angin masuk. Err aku tak pernah buat pun just ikat sanggul biasa saje.

10) Jamu
Aku beli jamu NR sebelum bersalin buat standby. Tapi, makan lepas sebulan pantang itu pun terpaksa stop sebab anak panas. Berak memanjang sampai bontot dia melecet aduhai. Mana tak nya segala akar kayu aku minum heh aku ni makan/minum apa je nak-nak untuk kesihatan boleh je aku bedal. Pati Ayam pun makan. Cuma yang aku tak stop makan pil Phytonatal, aku kurangkan dos sebiji sehari instead of dua biji. Mama tak bagi stop. Suruh aku jaga dalaman betul-betul nak pakai badan after giving birth bukan setakat 2-3 tahun lagi.

11) Vitamin
Semua vitamin hospital aku habiskan. Ini makcik Ton suruh. She is a doctor by the way.

12) Nipple Cream
Thanks to my colleague sudi bagi nipple gel Medela. I really need that sebab ya Allah crack habis nipple aku sampai terkopek. Luka berdarah tak payah cakap tinggal tak ada nanah je la. Ngeri fobia setiap kali Rizqin minta susu. Berpeluh jugaklah macam orang baru lepas maraton. Aku pernah jadi Exclusive Pumping (EP) Mother for 2 weeks gara-gara my son baby refused to DF maybe dia rasa lelangit dia sakit kot. Puting aku keras sebab luka atau dia geli ke apa tak tahulah. Pam susu selang 2-3 jam. Gagah betul dah la time tu dia minum susu banyaknya tak ingat. Asyik lapar saje sampaikan terpaksa topup with susu FM. Sekali pam adalah setakat 3 oz je. Dia TAK CUKUP haii bagi makan nasi baru tau! :/ Lepas heal, alhamdulillah DF balik as normal. Masa berpantang macam-macam dugaan kena tabah selalu itu aku nak pesan.

13) Breast Pump
Aku beli Breast Pump (BP) Spectra 3 kat Baby Expo Midvalley before delivered. Berguna di waktu kritikal dalam confinement period aku. Oh aku admit tak pernah buat stok Expressed Breast Milk (EBM) time pantang sebab aku suka bagi anak aku Fresh atau Chilled EBM lagi. HAHA sebenarnya tak sempat pun buat stok sebab anak asyik berkepit lagi-lagi kalau time baby alih bulan or Growth Spurt aduhai. Aku buat stok 2-3 hari sebelum start kerja. Until now alhamdulillah boleh bekalkan stok EBM lebih seminggu untuk anak tercinta :')

14) Maternity Pad
Aku beli brand Pureen. 2 minggu kot pakai jenis tu. Lepas tu aku pakai brand Kotex biasa punya je. Tak kisah jenis pad apa pun janji sesuai pakai.

15) Mandian Herba
Pagi-pagi Mak sediakan air mandi. Mak buat sendiri. Tak pasti daun-daun apa Mak letak tapi yang aku tahu mesti wangi  daun limau purut.

16) Makanan
Aku banyak makan lauk yang ada ikan bilis, black pepper, ikan dan sawi. Kalau nak cerita banyak juga tak boleh makan. Ikut sajelah apa orang tua katakan. Cuma kalau nak ikutkan dari segi sains, semua benda kena makan sebab bekalkan natural vitamin.

Macam banyak saje berleter pasal berpantang. Heh thanks for reading anyway! :)

5 comments:

  1. InsyaAllah gather info apa semua dulu tau! Ada hikmahnya dear. Please smile :)

    ReplyDelete
  2. Best pantang berjaga...ok mode pantangvsendiri dah mula...heheh hari ke 30 dah pon lepas operate..gagah tak hari 27 dah driving keta manual sbb nak bawak anak g spital...

    ReplyDelete