Monday, June 27, 2011

Aku mengandung.

Lepas kahwin, period langsung tak datang. My instinct saying that I am pregnant. Banyak friends ask me to buy Urine Test Kit. They wondered how could me keep waiting for 10 days tak period. Takut ada bad effection to the baby. Sebab kalau awal kita tahu kita pregnant, kita kena start control diri. Kena jaga diri. Kena ikut pantang sana sini. Ada kawan aku, period lewat sehari terus beli test kit nak check dia mengandung atau tidak. Aku siap panjat Broga, makan Nenas, lompat sana sini bagai. Sebenarnya takut nak check. Aku takut semua aktiviti aku akan terbatas. Hello! Kau nak baby kau selamat tak? :/

Pagi Ahad lepas, aku gagahkan diri buat test sendiri. Beli Test Kit kat Guardian malam sebelum tu. Tak sampai seminit, results keluar. Aku tergamam. Serious I am pregnant! Rasa nak loncat dalam toilet. Kang jatuh pulak. Sia-sia. Hati nak berlari kejutkan Hubby nak tunjukkan results. Tapi, rasa terkejut aku mengatasi semuanya. Timbul rasa takut. Takut tak bersedia nak jadi Mama. Ya Allah apa aku rasa ni? Bukankah semua parents gembira gila kalau dapat khabar macam ini. Aku sebaliknya. Bukan tak suka tapi, really speechless. But, bukan bermaksud aku tak happy. It just ya like i said, i was shocked.

Aku naik atas slowly masuk bilik. Kejutkan Hubby. Bagitahu aku dah checked and i am pregnant. Dia terkejut plus happy, aku nampak. Aku tahu dia nak sangat jadi Papa. Aku senyum lepas dia peluk aku dan ucapkan terima kasih. Aku still stunned. Called Mama. Tak dapat. Called Ibu. She adviced us to go to the nearest clinic to confirm the baby. Kebetulan aku dan Hubby plan nak jumpa Chong jurukamera Wedding sebab nak collect raw photos. Aku just dropped by at Klinik Ajwa, Sek 7. Yes! Doc confirmed i dah carry baby for 6 weeks. Alhamdulillah!

Aku still terdiam dalam kereta.

Kandungan aku sama tempoh perkahwinan aku. Bunting pelamin. Yes. Tuhan nak kasi rezeki cepat. Kita jangan tolak. Tapi, aku tak tipu perasaan aku. Aku cemas sebab tak sangka secepat ini. Happy tapi, dalam keadaan takut. Again rasa takut sangat aku tak bersedia. Bila aku dapat bercakap dengan Mama and others, diorang semua speechless. Macam tak percaya. Semua macam aku, tak sangka secepat ini. Tapi, mereka cepat-cepat keep my feeling to be cool. Thanks to God atas rezeki yang tak terduga.

Tiba-tiba teringat SMS my colleague pagi Ahad tu, "Sha, jangan rasa tak happy, jangan rasa tak bersedia or apa. Keadaan cepat macam ni, ibu muda akan rasa freak out. Be positive. Takut apa Sha rasa will effect to baby. Kalau tak, kesian baby rasa unwelcomed je." Aku rasa bersalah. Cepat-cepat aku usap perutku sambil kata, "Oh! Baby Mama, you are such beautiful 'gift' that Allah giving. You are very welcome to this world, Sayang."

I need to change.

After see the doctor, badan aku rasa sangat-sangat weak. Makan muntah makan muntah. Kawan aku ada cakap, biasa ibu-ibu akan start rasa muntah lepas jumpa doctor. Kenapa eh? Sebelum check, tak ada pulak rasa apa-apa. Haih. Aku tak boleh rasa lemah. Aku kena kuat. Orang kata, kalau kita muntah teruk, baby dalam perut jadi lebih kuat. Tak tahu how it works. But, apa yang mereka dan mereka kata semua aku percaya sekarang. Lagi-lagi kalau bagi petua jaga kandungan. Kebetulan my collegue pun pregnant. She is in 8 months now. Dia laa kaunter pertanyaan aku and good advisor yang terdekat. Heheh.

Pagi tadi Hubby aku YM about this article. Thank you, B. Good tips! =)

Mengatasi masalah ketika trimester pertama mengandungTip-tip untuk mengatasi kepenatan- Tidur awal
- Makan sedikit tetapi kerap sepanjang hari, pastikan makan makanan yang sihat.
- Minum banyak air untuk elak badan kekeringan
- Makan makanan yang boleh tingkatkan tenaga terutama waktu tengah hari. Ini termasuk protein dan karbohidrat seperti nasi, ayam panggang.
- Makan makanan ringan sepanjang hari seperti bijirin, biskut, buah-buahan

Tip-tip untuk mengurangkan simptom alahan- Jauhkan dari makanan berbau kuat yang boleh menyebabkan loya
- Pastikan dapur mempunyai pengudaraan yang baik ketika memasak atau biarkan orang lain yang memasak
- Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan makanan kandungan tinggi lemak.
- Kunyah makanan perlahan-lahan
- Sebelum bangun dari katil waktu pagi, makan makanan seperti biskut kering, roti bakar atau bijirin kering
- Bila bangun dari katil, bangun dengan perlahan-lahan. Bangun dengan tiba-tiba boleh menambah rasa pening dan loya
- Minum antara waktu makan, jangan minum ketika sedang makan
- Cuba minuman yang boleh melegakan perut seperti air lemon atau air teh halia, teh peppermint. Cuba panas dan sejuk. Ada wanita lebih sesuai minum ketika panas, ada yang sesuai minum sejuk.
- Ambil kesempatan makan ketika anda rasa sihat dan makan makanan berkhasiat.
- Pil tambahan seperti Zat Besi dan pil prenatal kadang-kadang boleh menyebabkan loya. Pastikan ambil dengan makanan. Jangan hentikan tanpa nasihat doktor.

P/S: Semalam Hubby mengadu dia pulak rasa loya. Aduh. Jangan laaa. Siapa nak jaga Wife dia nanti T__T


9 comments:

  1. congrats along..
    I'm happy to hear that.. wahhhhh..
    bestnya nk dapat anak sedara..
    lalalalalala~

    *take care along*

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Ini berita gembira!
    Syukur sangat² Along dapat rezeki yang sangat diimpikan oleh orang yang sedang berbahagia~
    Hehe.
    Take a very good care of yourself and the baby, please.
    InsyaAllah kitorang doakan yang terbaik untuk korang.. ^__^♥

    ReplyDelete
  3. Terima kasih semua atas doa kalian! =)

    ReplyDelete