Monday, November 15, 2010

Marah gila dengan Celcom!

Celcom sucks.

Tak cukup?

Celcom bangang.

Lagi?

Celcom bodoh gila shit.

S.A.B.A.R.

Aku paling tak suka tutur ayat yang kurang sopan. Tapi, kalau dah melampaui kebatasan kesabaran aku memang tak boleh zip mulut. Sama je dengan you guys pun. Jangan kata tidak. Tak payah nak berlagak you guys sabar gila nak mampos. Erk. Tak pasal korang kena pulak.

Maaf.

Pendek cerita. Aku baru je beli BB which is aku memang gilakan dia at first. Nak buat as hantaran. Tapi, lepas tahu harga mahal, ringgit Malaysia seribu lebih, aku terus lowerkan view intai henpon jenis lain. Bajet on bakal tunang. Tu yang mata terpana kat ViVAs pulak. Alih-alih aku dapat buktikan kesetiaan aku untuk memiliki BB lepas dapat dia dengan harga promo. RM500 only.

Balik tu eksaited tunggu Celcom cut-off line. Sebab cina jual BB kat Digi Centre tu kata tunggu line Celcom you sampai no network than baru you switch your DIGI simcard. Punyalah tunggu tak tukar-tukar. Dah 2 hari. Last-last dapat tahu, Celcom reject request untuk switch sebab aku tak clear outstanding balance. Yang dicop as bayaran tertunggak. Aku called Celcom careline yang care sangat tu.

Pelakon on the phone
Celcom Officer (CO)
Aku

CO1: Hi Cik Syarliza, boleh saya bantu?
Aku: Oh ya hi. Saya nak check status line Celcom saya. Saya dah hantar request untuk tukar servis provider ke other tele-co guna nombor yang sama. Tapi, Celcom reject kenapa ya?
CO1: Okay, saya semak semula.
CO1: Cik ada bayaran tertunggak RM32.91 pada bulan October.
Aku: Owh saya tak abis bayar ya. Okay, saya akan settlekan. So, lepas ni boleh la Celcom approve application tukar network?
CO1: Ya, lepas dah buat pembayaran, tolong hubungi kami semula.
Aku: Okay sure. Thks.

Dalam hati aku, hai kau tak boleh cek sendiri?

Tunang aku tolong settlekan. On the way back, aku call back Celcom bercakap dengan officer kedua untuk maklum dah bayar.

CO2: Selamat malam cik Syarliza. Boleh saya bantu?
Aku: Selamat malam. Saya nak cek status pertukaran line to other network untuk line ni. Saya dah settlekan bayaran tertunggak. Semalam saya called, lepas saya settle, application saya boleh approve.
CO2: Okay saya semak dulu.
CO2: Cik Syarliza diminta settlekan unbilled amount dulu sebelum kami luluskan pertukaran line.
Aku: Hah? Unbilled amount pulak? Saya tak tahu berapa. Semalam just cakap untuk oustanding balance je. Kenapa malam ni cakap kena settle kasi habis semua?
CO2: Itu prosedur kami. Customer diminta clearkan semua payment baru boleh kita cut-off. Saya check unbilled amount setakat hari ini adalah RM228.
Aku: Pergh! Banyak gila! belum sampai sebulan dah cecah RM200 lebih? Apa korang charge? Takpelah. Saya tunggu you guys hantar bill.
CO2: Cik kena tunggu closing date bagi account cik pada 18hb ni. Jelaskan bayaran dan kami akan proceed dengan request tukar network.
Aku: Kalau you guys tak cut-off line, saya terpaksa guna Celcom line sampai bila-bila. Why not, you guys offkan dulu so that, saya boleh guna other network tu. Sebab saya dah sign contract. Handphone dah dapat tapi, still pakai network yang ada. Saya boleh kena saman.
CO2: Macm ni lah cik, saya suggest cik pakai sampai 18hb ni sahaja. Jangan pakai lepas date tu. Dapat bill then, settlekan. Baru kami cut-off.
Aku: Hah? sementara nak tunggu bill sampai, settle payment sure-sure lepas date 18hb. Then, saya nak pakai line apa? Selagi Celcom tak matikan line saya, saya tak boleh guna line yang baru ni.
CO2: Itu prosedur kami. Cik pakai sampai 18hb dulu. Settle payment.
Aku: Hurm. Thks.
CO2: Ada apa-apa lagi yang boleh kami bantu?
Aku: (matikan line)

(Unbilled amount tu bayaran usage charges yang kita sedang guna)

Bodoh bangang s***. Aku menyumpah. Terus hilang mood malam tu.

Baru kejap tadi aku called orang cina BB tu, cerita semua. Dia kata tak perlu settle unbilled amount kalau tak exceed limit asalkan no oustanding payment. Aku betul-betul piss-off!

Tak tahu mana satu betul? Kalau fikir logik, memang kena settle payment baru orang kasi kau keluar. Tapi, selagi kau tak cut-off facilities kau, selagi itu orang akan guna dan kena bear cost.

Tu tak masuk ada hidden cost lagi. Dah terkena.

Thursday, November 4, 2010

Hati tak pandai menipu untuk tunjuk anda happy.

Sedang bermain emosi. Still sampai malam ni.

Hati dah tawar.

Benar kata orang, hati kalau tengah sedih, wajah jelas nampak. Hati kalau sedang kecewa, wajah nampak duka.

Sesungguhnya hati tak pandai menipu. Shit.

Dialog antara mereka itu memang akan diingati sampai bila-bila. Emo sangat? Mungkin.

"Kau start, aku sambung"

Bila hati akan pulih? Biar masa tentukan.

Buat masa ni..

"Kau dengan cara kau. Aku dengan cara aku."

Maaf.

Wednesday, November 3, 2010

Setan Pandai Main Emosi.

Jantan: "Tu lah dulu, i nak u, u jual mahal (opss gurau)"

Betina: "Mana ada... i malu (gurau jugak. mampos i kena sembur kalau tunang u tahu) "

Jantan: "Eleh malu konon, jual mahal "

Shit gila dengar benda ni. Padahal si jantan tu dah nak kahwin pun. Sekadar bergurau. Owh boleh bergurau perkara macam tu. Kalau tahu boleh dibawak bergurau, tentu-tentu bakal isteri kepada si jantan ni layan perbualan lelaki lain benda yang sama.

Soal jaga hati tak pernah timbul.

Great. Amalkan bergurau macam ni memang membawa kebahagiaan.

Monday, October 25, 2010

Tak stress kat Ofis dah.

Bunyi macam beban kerje kalahkan PM. Stress PM lagi hebat dari kau tahu. Eh aku tak suruh compare.

Semua orang hidup kat dunia ni ada stress. Orang yang berkerja stress lain. Orang tengah study stress pelbagai. Orang tanpa kerja macam-macam stressnya. Orang sakit sure ada stress. Orang gila lagi la banyak stress. Dah kenapa masuk bab orang gila. Selagi kita bernafas dan hidup, kita hampir dengan pelbagai masalah dan dengan problem tu lah kita berkenalan dengan stress atau tekanan hidup.

Korang pandai-pandai lah nak hidup dan try elak atau kurangkan stress hidup. Agama dah ajar kita macam mana kita nak hadapi sebarang tekanan hidup dengan lebih tenang. Ingat Tuhan tu penting. Kita wajib ingat Tuhan setiap masa. Bukan lepas ada masalah je baru kita tergadah cari Tuhan. Tapi, Tuhan kita Maha Adil, Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Dia tak pernah membezakan layanan setiap kita. Kita semua sama disisiNya. Sujud syukur selalu kepadaNya. InsyaAllah Tuhan sentiasa bersama kita. Jangan sesekali berpaling daripadaNya sesungguhnya tiada keberkatan dalam hidup.

Bukan nak memandai mencecer macam ustazah kat sini (hurm tak layak pun). Niat hanyalah untuk share.

Selain pinta daripadaNya dikurniakan ketenangan, aku juga ada dengar lagu-lagu unsur agama dan juga lagu-lagu more ajak buat kebaikan :)

Aku ada style baru untuk releasekan tensi. Benda ni boleh diangkut ke sana ke mari ikut kesesuaian tempat. Ditenangi oleh bunyi kecil air terjun dan desiran air di celahan batu kecil. Okay tengok gambar bawah ni. Cakap banyak pun tak guna. Stress lagi nak atur ayat.




Comel gila bekas ni sekiut ownernya. Alololo :D Salesman dari company apa entah (dah buang brochure lak) datang ofis we all bawak demo set. Harga offered time tu RM25 only. Harga sebenar kat luar RM98 katanya lah. So far, tak pernah jumpa bendalah ni.




Hilang stress saya sekejap. PERCAYALAH :)




Wednesday, October 20, 2010

Ada juga sepupu aku kahwin 20102010

Happy jumpa families malam tadi di De Palma Inn Sek 19, Shah Alam. Boleh kira wedding of the year among us. Nice job. Oh ya for pengantin baru all the best diucapkan. Selamat melayari bahtera merdeka eh rumahtangga :)

Penuh protokol boleh aku klasifikasi. VVIP ada, VIP ada dan orang tak berapa nak important pun ada. Yang penting family ada even bukan semua dapat hadir. Kena cherish mereka okay. Jauh datang. Kedah, Kelantan dan Perak.

"Pengantin busy gila sampai penat dan lupa terus abadikan kenangan bersama family di hari bersejarah mereka. Pengantin hargai tapi tak tunjuk kot. Maybe kenangan with family boleh dicapture on next time. Mereka terlupa untuk list family fotografi dalam wishlist. Again lupa. Mungkin.."

Dah aku tak ada idea nak senaraikan possibilities yang ada. Nanti lagi jadi unreasonable. Tahu la aku.

Aku nak jadikan ini sebagai benchmark on my wedding day kelak. InsyaAllah. Takut juga aku pun sama dua kali lima. Sebab tengah dalam majlis besar, tension datang bertubi. Mana tahu kan? Pandai cover diri sendiri. Thats why somebody kena ingatkan aku kalau macam tu. Nak appoint siapa hah?

Semalam 20.10.2010 memang cipta sejarah untuk kami semua berkumpul :) Satu memoir yang tak dapat dilupakan. Kenapa? Glemer habis mereka ini with cara dan colour pakaian yang ditetapkan. All in black. No baju kurung, no baju melayu. Weird? Hah this is real. Semua followed pulak tu. Sporting :)

Aturcara wedding malam tadi.

Bermula pukul 8.10pm ketibaan para tamu. Bride & groom tiba tepat 8.45pm. Bagus! Tepati masa. Sanding sekejap dengan renjisan bunga rampai oleh parents and VVIP. Then, after 20mins, pengantin diarak ke meja makan diikuti acara silat oleh De Palma staffs. Dalam 9.30pm baru para guests boleh jamah meals. Punya la lapar masing². Dengar jelas ketak-ketuk bunyik sudu, garfu against pinggan kaca. Aku tergelak bahak. Semua orang noticed bunyi tu. :D

Lepas makan, kitorang ramai² naik atas stage untuk bergambar dengan pengantin eh mereka tiada! pelamin pun jadilah. Banyak aksi dirakam. Oh semua gambar dalam camera kazens & pakcik. Tak boleh sedut! (kata lain bagi bluetooth) Aku just bawak talifon tangan je. Hasil tak cantik sure punya kalau snap pun. Hai.. hantaran nak beli camera ke handphone? Ke 2,2? Ermmm.

Okay kira-kira 11.15pm, aku and my cousins chow. Family lain lama dah balik.


Nice pelamin, cake :)


mama, aunties, kazens & siblings :)


Cousins.




Relatives.







Sayang sekali semua gambar di atas without bride & groom yang mana merupakan family aku sendiri. Mereka busy sangat.

Maher Zain - Insha Allah | ماهر زين - إن شاء الله




Lirik lagu :)

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way


PS: Kalau Chinta dapat dengar lagu ni..

Tuesday, October 19, 2010

Kalau Berpacaran - Ana Raffali & Sohaimi Mior Hassan & Altimet







[Sohaimi Mior Hassan]
Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibubapa adik abang

Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Chorus:
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang

Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

[Ana Raffali]
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarlah rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasih mu disambar buaya

ulang chorus

[Altimet]
Yeah
Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga

Aku penambah perasa
Aku lah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa

Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

**ulang chorus 2x



PS: Aku paling suka part Altimet :)

Friday, October 15, 2010

Lepas budget diannounced, merayu nak handphone jugak.

Suatu petang dalam kereta.

"Baby, b ingat nak bagi baby handphone buat hantaran. Baby okay tak?" dia bersuara.

"Hah? betul? Bestnya!" rasa nak lompat. Nasib baik dalam kereta.

"Tapi, budget RM1k je tau," dia gelak.

"Emmm okay! sure-sure Blackberry, Iphone tak boleh," aku ngomel.

"Kan baby tak minat BB & iphone. Lupa?" dia remind me

"Err memang la sebab camera tak cantik tapi, baby nak cari jugak macam BB. Keypad senang tekan." aku jawab balik.

"Okay, kalau ada rezeki nanti ya baby. InsyaAllah.." dia tutur kata nada pujuk.

"Takpe. Kalau ada rezeki.." aku macam insaf pulak.





Sony Ericsson Vivaz








Handphone idaman aku. Cantik. Market price sekarang dalam RM1200. Lebih Rm200 pulak. Tak tahu lah ramai dah pakai ke sekarang. Dah annouced since January 2010. Released on March 2010. Ini link untuk get to know full spec of this mobile. Aku suka handphone ini buat masa sekarang. Plus budget 2011 dah tak ada cukai untuk handphone.

Noticed tak aku nak handphone yang ada keypad macam BB, tapi, lain lak hasil survey. Erk. Sebenarnya aku lebih kepada minat touch screen seperti handphone aku pakai sekarang. Alasan nak tukar. Got me.

Thursday, October 14, 2010

Cerita cinta Sha & Saleh :)

Nama pasangan:
Salehuddin Sabtu

Detik mula berkenalan:
We were officemates before but in different line and different subs co. We were totally unknown to each other. Aku dalam accounts department dan dia dalam customer service department. Serious tak pernah jumpa dan tak pernah tahu akan kewujudan diri masing². Until satu masa orang keliling bebankan aku dengan soalan "kenapa sha tak ada bofriend lagi?" "kenapa lama sangat single?" "kenapa tak berkawan dengan guys?" "guy macam mana yang sha cari?" "kalau ada lelaki nak kenal dan kawan dengan Sha, Sha nak tak?" Ah lebih kurang la ayat-ayat tu. Time tu aku rasa rimas gila. Apahal korang ni. Aku memang tak suka orang tanya macam tu. Pantang. Bajet bagus sangat kau. Dan nasiblah dengan orang yang mereka rekomen tu. At that time, he was very annoyed me. Yes, kami direkomen oleh orang lain untuk berkawan. Rasa pathetic sangat sebab masing² macam tak laku je.

At first, story about him. Dia memang tak percaya pada love. "ada apa dengan cinta?"Macam filem indonesia tu. Gila ego tinggi. Ada antara kawan-kawan sedepartment siap cabar dia untuk kenal dengan aku. Mereka kata they will cut themselves kalau Saleh tak terpikat dengan Sha. wth. Bagus sangatkah Sha? And for all time, mereka, mereka dan mereka asyik bercakap tentang dia. Aku memang rimas.

Oh ya, kami bukan lah sama dengan certain couple yang pandang tepat ke mata then turun ke hati. Bukan, bukan. Love at first sight pun bukan. Beronak jugak lah nak start bercinta pada mulanya. Dan Saleh adalah seorang yang bukan terima orang macam tu je. Dia akan selidik about that girl. Sesuai ke tak, anak siapa, attitude macam mana, boleh handle ke tak. Kami masing-masing dah single lama about 3-4 years. Dia kata nak pikat girls bukan main tangkap muat. "to tackle someone especially women, we need a strategy. It just like football. In football, you need strategy to win. Not just kick the ball". His trademark. Aku ingat sampai sekarang.

Teman sekerja aku pun tak habis-habis nak satukan kami. Asyik la bercerita tentang aku dan aktiviti aku pada tunang aku tu. And again he said nothing at all. Dia diam tak tunjuk response. Sebab time tu dia manalah minat aku lagi. Dia tak layan. Sampai suatu ketika aku demam, sakit, kawan-kawan ofis aku yang mintak dia belikan buah tangan ala-ala dia beli choc dan air kelapa. Konon nak tackle. Dia pulak jenis tak membantah. Ikut je sebab nak jaga hati. Bukan kehendak dia. Err. Sebab itu aku, kakak aku dan member aku yang lain assume dia sukakan aku. Sebab dalam masa yang sama, satu office perkatakan tentang kami. Dah macam zaman sekolah lak aku rasa. Padahal dia just diam tak kata apa-apa. Aku jenis outspoken. Tak suka, aku cakap. Dan keadaan itu memang rimaskan aku. Aku start annoying with people arround him. Seryes. Plus dia pulak selalu keluar masuk bilik accounts dengan alasan nak jumpa kakak-kakak dia. Eleh. Ke nak jenguk aku?

Bila semua dah jadi tak terkawal one time tu, dia panggil aku kira talk one-by-one to get all nonsense things over. Gentleman behaviour ada dalam diri dia. Dia pernah cakap "if i want you, i should tell you directly. tell you doesn't mean i directly say but it shows with determination and effort. that how the real love is all about" dia tak nak aku assume dia syok sendiri dengan aku. Jujur aku cakap aku tak pernah anggap dia macam tu. Aku rasa aku mula kenal dia sikit-sikit time tu. Dia memang bukan orang yang gelojoh nak bercinta. Dia guna akal. Orang keliling yang lebih-lebih. Bukan apa, dia nak no hp aku pun mintak sendiri dari aku. Boleh je dia curi-curi ambil dari kakak angkat dia iaitu collic aku sendiri, right? Tapi, dia tak buat macam tu.

When time goes by. Hati masing² mula terdetik. Dan aku tak tahu siapa yang start dulu. Mungkin aku? Mungkin dia? Seingat aku, aku mula terima dia as my friend lepas aku mimpi dia untuk 3 malam berturut. Aku tak pernah bercakap secara terbuka. Dalam masa yang sama, dia pun ada tulis notes pasal diri dan life dia in FB. Mintak indirectly suruh aku baca.Saya noticed. Aku jadi bebal gila time hati perasaan terdetik sukakan dia, tak tahu nak cakap kat siapa. Kakak? Dia very anti with this mamat. Ada kes mereka pernah argued pasal Yuna. Adalah cerita tu. Yuna pun jadi middlelady in our r/ship tau. haha. Aku selitkan lagu Aku Rindu Sayang Kamu dalam blog. Dengan harapan tiada yang perasan. Itu dalah luahan rasa hati. Tapi, dia baca. Dia berjinak dengan FB semata to-get-to-know-what-am-i-doing-that-time. Yang best juga dia pun buat benda yang sama. Gabungkan lirik lagu Mahakarya Cinta, Coba, Datanglah and Sampai Syurga dalam FB notes dia. Kreatif.

Aku cair..

Dalam his notes in FB, dia ada cakap yang dia nak achieve something before leave office. Tak pasti mulanya apa maksud dia. Lepas dia berterus-terang bahawa something itu adalah aku, aku gila terharu. Kira SnT ni as our platform untuk bertemu la. Heh. Okay then, dia start untuk cari new job, establish job, suits job with his qualification. Sebab dia ada insticnt that aku bakal jadi his last love forever. He got his own plan. Dia sedar dia mesti lebih segalanya dari aku. Bukan senang nak jaga anak dara En Md Hasnan & Pn Faridah Hanin sorang ni. Even, kakak aku dah banyak kali woke me up kata mintak Saleh cari job lain, gaji tinggi supaya boleh sara aku kelak. Kak Anje memang jaga aku betul-betul. Susah dia nak lepaskan aku utk sebarang orang yang dia rasa tak boleh. Bila dia tegar tak bagi kawan dengan Saleh atas sebab semua serba kekurangan. Aku hanya turut kata dia. Hati dalam memberontak tak payah nak cerita lah.

Emm nak cerita kenapa aku, kakak dan dia bergaduh? Sebab apa? Sebab aku tak told my sis about us. Aku kerap denied. Aku confused. Aku down gila. Aku takut nak bagitahu. Kakak aku anggap aku tipu dia. Tak cerita keadaan sebenar. Keadaan sebenar di mana aku jatuh cinta dalam diam. Dari itu, keadaan jadikan aku dan Saleh hampir tak berkawan. Kami muted for almost one week. Dalam scene ni, memang aku dalam blues. Haru biru. Tak senang duduk. Semua serba tak kena.

After a week, we met up to settle and clear off everything, aku sambut kembali keikhlasan dia untuk berkawan. Kami berbaik dan terus berkawan. Aku terus terang dengan akak dan nampak she was getting okay with my desire.

Ending.

We both happy with this r/ship until we engaged on 29/05/2010. Alhamdulillah. InsyaAllah we are getting married in next year! Please pray for us.

Detik melamar:
Dia proposed aku untuk jadi GF dia bila dia dah dapat new job in KL with an establish income. Dia memang plan untuk itu. Pada date 20/08/2009 kami luahkan perasaan masing-masing. Kat ofis juga kitorang janji untuk hidup bersama menyulam cinta. Ala says "ai luv yu, yu luv me" lah! Segalanya bermula di ofis.

Dan dia suarakan untuk bertunang dulu. Dia nak tunjukkan betapa seriusnya dia nak aku jadi life partner dia. InsyaAllah. Dan aku setuju. Ikat selama setahun. Sempat kumpul duit sikit. Kalau nak cakap pasal kumpul duit untuk kahwin ni, lama mana kau kumpul pun takkan cukup. Ingat kata-kata kawan aku, kita terus berdoa dan berhajat sambil berusaha untuk dirikan rumahtangga, insyaAllah Tuhan akan permudahkan jalan untuk kita.

5 perkara yang pasangan anda ada dan orang lain tiada:
1. Dia ada sense of humor yang tinggi. Peka lain, sense lain. Dia ibarat tahu apa yang aku nak. Mungkin movement aku tak boleh cover apa yang aku tak puas hati, but, atleast dia tahu nak adaptkan diri. Tahu cara nak pujuk aku. Dia seorang yang kelakar gila nak mampos. Loyar buruk sampai kadang² aku sendiri annoying dgn cara dia. Tapi, lama-lama aku boleh sesuaikan diri.

2. Dia sangat² positive, supportive and supporting. Dia selalu advice aku supaya jangan ada buruk prasangka with people arround. Dia banyak bagi galakkan untuk aku buat sesuatu atau suarakan sesuatu. Of course for a good things. Dia beri aku kebebasan untuk berkawan asalkan tak over limit.

3. English dia power gila dowh. Power dari aku semestinya. Apalah sangat dengan english aku compare dengan dia. Teringat time nak tackle aku dulu, semua in english okay. Sampai aku pernah ngumpat dgn kakak aku "kak, mamat ni tak reti cakap melayu ke?" "kak, mamat ni tak pandai type msg in BM ke? "kak, berbuih la mulut nak cakap dgn dia kak nanti" "kak, overseas graduate ke mamat ni, kak?" heh. Banyak tau assumption saya pasal awak! Owh ya dia pernah cerita dengan ai yang dia ada cita-cita nak further studies kat UK. InsyaAllah.

4. Dia main bola sepak, futsal. Yes. Aku memang suka lelaki pandai main bola sepak. Sebab aku sendiri minat tengok bola sepak match. Aku nak anak-anak pandai main bola macam papa dia. Emm dia tahu aku minat Chelsea. Dia pun gagahkan juga diri nak minat team BPL eventhough dia seorang yang anti-BPL. Thank you! Dia kata bila minat sama, diri kita akan jadi lebih rapat. Lagi-lagi boleh berborak about same issue. Tapi, aku tak pernah minat team AS Roma. Aku tak minat Serie A :(

5. He is very serious person kalau cerita bab future, marriage, family and work. Responsible, tolerate, respectful, mankind and thinker guy. Dia suka analysis dulu before dia buat something. sebab tu nak aku dulu, dia riki habis. Aku nak bagitahu dia ni jenis matured. Dulu, masa mula-mula jumpa dia, aku ingat dia ni tua 4 atau 5 tahun dari aku. Sebab aku memang jenis suka orang matured sesuai jadikan as BF/husband. Rupanya ala tua setahun je.


P/S: b, apa yang baby cakap ni betul-betul something yang very sincere from my heart :)

Tuesday, October 12, 2010

Cintai aku sepenuh jiwa.

Macam lagu Anang. Aku baca majalah pengantin baru-baru ini keluaran October 2010. Tertarik with article tentang ciri-ciri wanita dan lelaki yang mereka kasih.

Aku ringkaskan.

Lelaki punyai nilai keistimewaan sendiri. kita as a wife kena rajin teroka setiap nilai itu dan hasilnya dia adalah bakal suami yang terbaik jika dia..



  • Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan

  • Lelaki yang sedia menerima segala teguran

  • Lelaki yang memberi madu, setelah terima racun

  • Lelaki yang tenang dan lapang dada

  • Lelaki yang bersangka baik

  • Lelaki yang tidak pernah mengalah atau putus asa dan sentiasa berusaha


Wanita juga bukan setakat punyai pinggul yang melentik seperti de bomb. kaum adam harus selami hatinya dalam-dalam agar dapat lihat kegagahan si hawa sebagai pilihan isteri..



  • Wanita yang tahan menerima sebuah kehilangan

  • Wanita yang tidak takut pada kemiskinan

  • Wanita yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan

  • Wanita yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan

  • Wanita yang tidak berhias untuk lelaki lain

  • Wanita yang pandai simpan rahsia



Semua ada akal. Boleh fikir mana buruk mana bagus. Maka guna.



P/S: Sentiasa berdoa agar diriku ada ciri-ciri seperti itu. Dia akan selalu sayang aku :)

Monday, October 11, 2010

Pameran Pengantin at KLCC.

Nak cerita about semalam aku dan tunang aku pergi pameran pengantin kat KLCC pada 10/10/2010. Teruja tengok booth-booth yang menawarkan promotion on Photoshoot, Bridal Card, Wedding Planner, Catering, Make-up, Busana Pengantin. Banyak sangat promo. Rambang mata.

Dalam banyak-banyak tu, aku dah pun buat choice untuk certain preparations. Nak kata cepat decide pun ada jugak kot. Tapi, kitorang pilih untuk tak survey banyak sangat takut pening at the end. Dan tak nak last minit baru nak pilih itu, ini. Jauhkan juga perasaan kalau awal buat pilihan, mana tahu nanti ada lagi lebih murah dan cantik. Aku pilih untuk ignored. Aku percaya kepada rezeki masing-masing. Dan seperti biasa aku pilih berdasarkan instinct. Semua ikut katahati. Padan dan kena. Mungkin kadang-kadang over budget.


Kat KLCC :)






Sebelum masuk, kena register dulu dan tangan pun kena stamp.




Macam-macam ada on stage ni. Time ni promo Mary Kay product.




Baru sampai time ni, duduk kejap, telaah event untuk hari ni sebab setiap hari ada events yang berbeza.



Booked for photographer majlis. Kautim bahagian ni :)



Tunang aku yang banyak sabar dengan karenah aku.




Heh album ni bakal dapat nanti. Eksaited gila okay. Aku suka tengok hasil kerja diorang.


Card kahwin dah booked. Gila awal kan. Biasa orang lain 3 bulan nak kahwin baru tergadah cari kad kawen. Kitorang pulak dah siap booked. Bukan tempah ya. Lazimnya, kalau pergi pameran pengantin, kita akan dioffer dengan harga yang sangat murah. Dan diskaun itu hanya valid dalam tempoh sepanjang exhibition dijalankan. Itu biasanya la. So, masa untuk membuat atau bagi sebarang decision jugak sangatlah suntuk. Tak sempat kau nak call family, sedara mara untuk dapatkan persetujuan. Sebab kalau mintak sana, sini setuju, end up mesti berbalik kat kita punya decision. Siapa yang nak kahwin sekarang? Heh.

Photographer pun dah booked. Aku ambil orang bukan melayu. Bukan tak survey booth lain. Hasil kerja orang melayu, semua aku survey. Tapi, instinct aku dah kata pilih mereka yang bukan melayu. Jangan anggap aku jenis orang melayu mudah lupa. Tak tahu nak terang macam mana. Sebab lepas aku belek hasil kerja diorang, terus aku terpikat. Nampak gelojoh kah? Tapi, hati kecil aku kata suka. Aku grab je. Cover event nikah & sanding serta studio photoshoot dengan potongan 50%. Berbaloikan?

Still banyak lagi benda aku nak buat lepas ni. Pelamin, catering, baju nikah & sanding, make up, PA system, kursus kahwin, pengapit, barang-barang hantaran dan lain-lain. Shut. Banyaknya!





Wednesday, October 6, 2010

Takkan rasa keberkatan.

Seharian aku scroll down, scroll up, click here and there. Banyak gila bloggers dengan cerita mereka. Rajin pulak aku mencari. Ada yang terlalu berselindung. Ada pulak yang terlalu terbuka. Bukan buka pekung di dada. Macam lebih kurang. Pedoman dan tauladan. Ah! kau dah besar untuk menilai.

Eh.

Apakah maknanya aku di office? Shit.



PS: Mana tunang aku? Dia tak rindu kat aku? Aish lempang aku 40 kali lah.

Menyesal - Sixth Sense


Monday, October 4, 2010

Pameran Pengantin di Plaza Alam Sentral

Semalam aku ambil angin jalan-jalan kat PAS lepas attend open house kat rumah abg Zack. Tunang aku ada training bola. Tak tahu ada Wedding Exhibition dalam PAS tu. Cuci mata la sekejap.

Pamplets semua aku ambil. Senang nanti nak refer balik nanti. Ada yang bertanya kenapa berjalan seorang. Malasnya nak jawab. Then, they ask me together with fiance go to next exhibition at KLCC. Prihatin pulak.

Antara pakej aku survey. Fotografer. Aku suka fotografer tak kaku. Pandai suruh kami posing. Banyak idea. Lagi murah pakej lagi bagus tapi, hasil kualiti. Ada? HAHA.

Wedding planner. Suka juga idea Mama yang nak dump lum sum amount then suruh mereka fikir konsep segala bagai. Aku tak kreatif. Even tak tahu pun nak buat konsep apa. Asalkan cantik kat mata orang saje. Aku nak pelamin. Awal-awal lagi dah cakap kat Mama. Kahwin sekali je, apa salahnya. Sebab banyak on Mama's side means my cousins, mereka tak amalkan persandingan semua ni. Jalankan yang mana wajib. Tapi, aku tolak.

Catering package pun not bad. Kiranya macam-macam ada kat situ. Just nak kau pandai pilih.

Sekarang ni sama-sama tengah calculate on wedding budget. Banyaknya pakai duit.

Saturday, October 2, 2010

Benci bila diri ini diperkotak-katik.

Rasa nak benci, tak sampai hati. Rasa marah, memang meluap-luap. Aku tak suka kalau tulis entry yang emo memanjang. Tapi, tak tahu nak luahkan macam mana. Kejadian pagi tadi memang tak pernah aku termimpi atau terfikir dek kepala otak yang bengong ni.

Hati aku sakit, jiwa aku sakit tak apa lagi. Ni peha aku sakit. Jalan tempang. Tapi, tak tunjuk masa open house rumah mama aku tadi. Nanti banyak soalan. Aku tak reti nak jawab sebab tak pandai menipu. Apatah lagi putar belit untuk elak fakta dicium.

Betul kata pepatah lama, sebab mulut memang badan binasa. Tapi aku terbalik. Mulut dia, badan aku binasa. Suka hati nak buat macam tu. Mama aku pun tak pernah jentik aku apa lagi pukul. T_T.

Maaf? Senang lah untuk mintak.

Aku memang cepat jenis maafkan orang. Tak kira kesalahan besar mana pun. Aku memang soft-hearted person. Ala-ala Asmara dalam citer Asmara. Heh. Sempat lagi. Aku dah maafkan dia. Tapi, untuk bercakap dan memulakan bualan semestinya bukan aku. Kenangkan apa dia dah buat, bagi aku, tiada dia pun tak pe.

Sakit lagi.

Dah la rasa sakit makin tebal, malang lagi aku terseliuh ankle sebab jatuh tangga pulak kat rumah bujang ni. Khayal fikir apa entah. Kaki yang sama. Great. Terus sms tunang kata tak boleh jogs esok pagi. Sorry saya tak mampu nak jalan buat masa ni apa lagi berlari :(

Aku benci gila.

Yes, benci!

PS: Asyik tidur dalam tangisan, mana tak kena tegur bawah mata ada dark circle. Aish.

Friday, October 1, 2010

Owh my jiwa!

Saya nak...





Jiwa saya tenang.



Jiwa saya okay.



Jiwa saya tak serabut.



Jiwa saya waras.



Jiwa saya happy :)








Itu sahaja yang saya mintak for now.

Tuesday, September 28, 2010

Tips : 5 Don'ts

Guys. Baca tips!



2 - DON'T SLEEP WITH BRA
Scientists in America have discovered those that wear bras for more than 12 hours have a higher risk of getting breast cancer. So go to bed without it.



3 - DON'T SLEEP WITH PHONE
Putting the phone beside your bed or anywhere near you is not encouraged. Though some of us will use phones as alarm clocks, but please put the phone as far as possible. Scientists have proved that electrical items including mobile phone and television sets emit magnetic waves when used. These waves can cause disruptions to our nervous system. Therefore if you need to put your mobile phone near you, switch it off first.



4 - DON'T SLEEP WITH MAKE UP

People who sleep with make up might have skin problems in the long run. Sleeping with make up will cause the skin to have difficulty in breathing and problem in perspiring. You will also need a much longer time to go into deep sleep.


and lastly...


5 - DON'T SLEEP WITH OTHERS' WIFE / HUSBAND
You may never wake up again. heh :)







Okay then, tu je kot aku nak kongsikan. Saja nak muatkan tulisan dalam blog untuk hari ni. Rasa macam tak bermaya nak karang ayat. Sakit kepala sangat.


1 - DON'T SLEEP WITH WATCH

Watches can emit a certain level of radioactivity. Though small, but if you wear your watch to bed for a long time, it might have adverse effects on your health.

Thursday, September 23, 2010

Headache.

Damn.

This girl need some rest. No, she should get rest.

Rasa nak hantuk kepala against wall.

This girl having gastric but, she is very stubborn to consider in breaking her fast. Sayang la tinggal few hours only.

Vomit! No, she only feel want to.

Yes, she did took couple of hours in getting a nap at ofis but, always be bothered by phone calls. So, she had uneasy relax!

Getting ill. More and more.

Her fiance very anxious about her condition. Her sister always sms. They really worries on her. Dun be. I am fine regardless.

Shit.

Please be hang on for not even 2 hours. And yet 2 more days to complete your 6 Syawal fasting.

InsyaAllah. I will pray for strong health.



PS: Thanks for concerning on me.

Wednesday, September 15, 2010

Beraya di Queensbay & Pantai Penang.

From Alor Setar to Penang took about 2 hours.

Kami berempat cousins yang ada Marini, Kak Anah and Naim (adik marini) setuju habiskan masa sama-sama. Yang lain busy tak sempat join. Ada yang dah pulang ke KL. Ada yang pergi beraya. Lunch kat McD. Cerita gosip.



With Kak Anah & Marini




with Naim too.




Style mende ah.




Mak Njang pesan jalan kena pegang tangan.



Cantik.



Popular scene.




Penang Brigde view.


Stop for dinner.


Raya 2010.

Banyak snap pictures. Malas nak edit letak semua. Enjoy! Banyak Open House. Banyak berjalan sana-sini pusing kampung. Beraya bersama family.


Salam dengan tok. Sebelah itu MakSu


Cousins

Aunty, Tok & Cousin


Habis raya kat kampung. Sekarang my turn untuk beraya dengan fiance, pet-sis and friends!

Monday, September 6, 2010

Fuh! Raya dah datang.

Balik kampung untuk raya!

Shah Alam - Jitra
10.30 am
8hb Sept 2010
AB Express
RM50

Packing baju. Benci bab packing.

P/S: Awak, jangan nakal-nakal tika saya tiada di sisi. Rindu saya selalu tau -_-"

Thursday, September 2, 2010

Jumpa Pakar Sakit Mata.

Tak tahu nak meraung kat siapa lagi. Dengan mama, kakak dan tunang. Kawan-kawan FB pun jadi mangsa dengar keluhan. With colleagues pun aku mengadu. Tak cukup lepas tu, aku menangis dalam kereta. Tunang aku jenuh pujuk. Thanks Love.

So, after talked to mama on the phone, mama suggest terus refer to pakar penjagaan mata. Mama kenal mereka tu. Selalu liaise about spectacles and they quite excellent in eyes care. Okay aku ikut cakap mama. Petang semalam balik kerja tunang bawa ke kedai Utama Optometrist Seksyen 7, Shah Alam.

One of specialist check and do some tests to my eyes. Dia kata mata sebelah kanan (yang selalu sakit) kering sangat-sangat. Kiri okay pulak. So, dia just bagi eye drop minta aku pakai for 10days untuk cuci dan kasi mata tu cukup air back. Reason too dry sebab maybe aku pakai lense lebih dari time limit. Aku selalu break the rules. Plus, brand lense yang aku pakai sekarang ni tak bagus untuk orang macam aku kerja at ofis ber-aircond. Mata cepat sangat kering. Aku minta dia buat eye test untuk cek power mata. Dah lama tak cek. Dia kata power mata kanan aku turun. Tapi silau naik banyak. Yang best tu silau power kiri mata turun. Jarang happen. Dia terkejut, aku terkejut. End up dah kena buat spec baru.

Wednesday, September 1, 2010

Ada apa dengan September?

Pagi tadi dalam kereta on the way ke ofis, aku ditembak dengan soalan "baby, ada apa dalam bulan September?" "hah?? ada apa eh...?" "lupa la tu!" dia merajuk. "okay bila kite keluar dating? i mean our first date?" "hah?? 10/9?" "salah! lupa lah tu!"


"okay-okay, bila?" "7/9 kita keluar ramai-ramai buka puasa, 9/9 kita punya first date". jawab dia tenang. Tapi, lepas tu, muncung gila. Pinjam muncung aku nampak. "kalau kita punya, lupa je". "kalau kita lupa dia kejap, muncung, merajuk". Padahal aku sendiri yang pilih date tu as our first date last year. "ohh! baru baca diari eh semalam?" Aku tanya dia. "Eh, mana ade".


Dalam hati tersenyum. Dia penuhi kriteria bakal suami yang saya idamkan :)

****************************************************************************************************** Cerita pasal malam tadi...

Semalam aku & dia buka puasa kat Intekma Resort, Shah Alam. 1/9/2010. Went to celebrate our first anniversary after 1 year we coupled. Okay jugak juadah berbuka kat sini. Hasil tangan student-student Uitm Shah Alam. Dapat seat tepi bibir kolam. Romantik kot. Tapi, tepi stall Kambing Panggang aka Lamb Chop.


Thank you sayang. Biarlah suasana macam ni kita kekal selamanya. Setiap anniversary kita date outside.


P/S: InsyaAllah lepas ni saya tak lupa date-date kita okay. Jauh sekali lupakan birthday awak. :p

Sunday, August 29, 2010

Jalan-jalan di Jalan TAR.

Penat gila jalan-jalan kat sana. Balik terus terbongkang 3 jam. Mana taknya pukul 10 pagi dah terpacak kat KL. Awal tak awal jugak, aku tengok dah ada orang buka gerai dan orang yang nak membeli macam aku. Aku jarang ke sini untuk shopping. Aku jarang ke sini tanpa tujuan. Aku jarang ke sini untuk sesuatu.

Seingat aku ini baru 2 kali aku ke jalan TAR. Tu pun dah lama sangat about 10 years ago kalau tak silap. Aku bayangkan orang berlaga buntut kalau jalan-jalan kat situ. Dengan peluhnya. Dengan rasa nak marahnya sebab lapar haus. Dengan rambang matanya. Dengan berebut untuk dapatkan barang jual sebab murah dan cantik. Dengan suara dari pekerja bangla indon panggil-panggil masuk kedai. Rimas. Rasa macam holiday kat bangladesh, jakarta. Suasana tu you guys boleh feel kalau masuk lorongan kedai/butik belakang stall-stall ni.

Baru pukul 10 pagi.

Uihh diam tak diam habis juga few RM50 notes aku. Mulanya niat just nak beli telekung sebab aku rasa nak wakafkan 2 telekung aku yang pakai sekarang. Harga dalam RM 55. Cantik pun cantik. Sedap pakai. Sejuk. Kain jenis ape entah makcik tu bagitahu. Lupa. Aku beli tak mahal cukupla sekadar nak pakai seharian. Maybe lepas ni beli yang up sikit insyaAllah.

Boleh bargain. But, make sure kau beli.

Then, jalan-jalan cari baju raya. Seronok shopping. Baju raya dah ready 2 pasang. Tambah koleksi apa lagi.

Try tudung

Thursday, August 26, 2010

Sakit Mata akibat Contact Lense.

Aku sakit sangat mata sekarang ni. Bukan nak mengeluh. Tapi, nak mengadu jugak. Sakit GILA oh!

Ada orang kata aku tak basuh bersih atau kata lain gosok surface lense tu kuat sikit untuk hilangkan bendasing lekat. Ada orang kata aku pakai lama sangat. Ada orang kata aku bawak tidur dengan lense. Ada orang kata tangan aku tak cuci betul-betul.

Aku tak pergi jumpa doktor mata lagi. Takut. Takut dengar mata aku lagi teruk. Orang keliling penat dah cakap. Degil. Kalau mengadu kat mama, confirm kena bising lagi. Hari tu pun dah kena tegur. Pakai lagi.

Aku memang tak main pakai spek. Tak nak sebab muka nampak tembam. Nampak tua. Zon lihat pun jadi sempit.

Entah apa-apa.

PS: Thanks awak, lari-lari tolong belikan eye drops kat 7E pagi tadi. Mata saya sangat pedih. :(

Sunday, August 22, 2010

Memasak Dalam Bulan Puasa.

Pagi-pagi lagi kakak aku dah sms.

"Adik nak masak apa hari ini? heheh :D" perlu ke senyum lebar tu? Tahu la saya jarang masak.

"Adik nak masak bla, bla, bla..." aku replied.

Cepat-cepat sms Mama.

"Mama, macam mana nak masak lauk bla, bla, bla..." Dan kena sabar tunggu resipi turun temurun dari Mama aku ni. Sebab Mama terlalu busy di ofis. Beliau hanya reply bila nak dekat my cooking time iaitu sharp at 6.15pm.

"Kau ambik resipi ni salin tak dalam buku?" Hah? Main buku ke sekarang ni?

"Mama, sekarang ni mana dah pakai buku. Tahu lah buku resipi Mama pernah menang Buku Skrap Resipi Paling Kemas, Cantik & Padat time sekolah dulu. Along save kat pendrive je" tergelak-gelak mama dengar ngomelan aku.

"Ye lah simpan je kat mana-mana, asalkan copy down. Next time senang" Oh ye, next time to refer after married la kot. Takkan lah kau nak bergayut dengan mama kat dapur nanti, tanya resipi?

Apa salahnya.

Banyak kali aku masak untuk kami housemates buka puasa bersama. Tak lalu pergi beli kat Bazar. Tak tahu lah kenapa. Prefer makan masakan masing-masing kalau di rumah. Kakak cakap senang nanti masak untuk Suami.

Lambat lagi.

Thursday, August 19, 2010

Setahun Bercinta.

What's up with the date of 20 August 2010?

It is the date that he and me we'll never put out of our mind. The date was giving us an opportunity to get to know each other so well. Yes, like he said from unknown to well known. Seems like it was very significant to us rite? Mestilah. The date with full of dramatic feelings inside. The date that we started to say out the THREE words.



We are having our differences,
We are having good times together,
Although there is sometimes we meet a little bit tussle,

You still stand patient,

You still giving chances,

You know without this tolerance, the love will never last,

You still believe that we suit to each other,
To live with the person like you is always i dreamt of,

Baby,

Bear in your mind,
You’re not alone,
You’re never be alone,
I’m right by your side,

I'm here for you,

And yet please do the same.


Sigh. I know up here was ain't good poem. Tunggang langgang. But it was really ikhlas came from my heart.




Dia adalah kekasihku...


Saya kekasihnya.



(


Happy 1st Anniversary, my Love!

Tuesday, August 17, 2010

Pesanan: Dari Sahabat ke Sahabat

Sampaikan sahaja. Renungkan.


Assalamualaikum,

Just want to share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru-baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik. Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau 'pegang' betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan 'menjaga' bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua, Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, surah tauhid. Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana. Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar'untukmu agamamu, untukku agamaku' .Betul juga, fikir saya.

Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.
Pertama, kekuatan minda
Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati

Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kala u minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik...

Ketiga, kuat fizikal

Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut.Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..

Iqra'.....!

P/S: Article ni saya cedok from one of my friend via FB. Thanks kak Yana for sharing this. Meaningful.

Monday, August 16, 2010

Dewan, Jurunikah & Masjid.

Slow and steady cari barang kahwin ni. Jangan panic. Siapkan list. InsyaAllah.

Semalam aku ambil cuti. Dia pun. Plan nak pergi settlekan hal tempah dewan, booking masjid, cari jurunikah. Orang kata still too early nak buat itu semua tapi, for us yang tak suka buat kerja last minit, proceed juga with the plan. Actually, aku banyak belajar dari dia. Belajar cara menghormati pengurusan masa.

So, dewan dah booked. Isi form kat MBSA. Kalau ikutkan, sebenarnya belum confirm dapat lagi pasal kena tunggu official letter. Sewa RM3500 sekali meja makan & kerusi sebanyak 500 orang. After discussed dengan parents, semua agreed. Cuma aku takut dewan tu tak cukup untuk tampung jemputan dua belah pihak. Kami buat sekali jalan. Tak ada sebelah lelaki atau perempuan. Jimat mungkin. Lagipun rumah parents masing-masing dekat. Shah Alam dan Klang. Tunang pujuk aku katanya tak mungkin orang datang serentak at one time. OK aku terima. Apapun, aku nak ada back up plan dalam penyediaan catering. Mana tahu something bad happen. Orang balik tanpa makan. Malu lah.

Bab jurunikah tak settle lagi sebab officer masjid kata pihak perempuan kena cari jurunikah di mana dia bermastautin. Macam aku kat Klang. Then, kalau nak buat juga kat masjid SAAS kena tengok atas budi bicara jurunikah tu. Kalau okay, dia proceed with next procedures which is memang his part. Benda-benda lain boleh terus deal dengan JAIS such as urusan khemah, makan-makan after akad nikah and so on. Kalau tetap nak buat kat Masjid SAAS.

Semalam pun mama called aku, cakap pasal catering. Mama suggest tengok dulu package from her staff. Actually, aku tak kisah sangat pasal siapa-siapa punya janji SEDAP. Mestilah kita nak jamu orang. Itu mama uruskan dulu. Nanti aku follow up. Lepas ni aku nak cari wedding planner incharged on Pelamin. More to simple. Kalau ada sekali package buat semua, kan senang!

Saturday, August 14, 2010

Shopping Raya.

Senyum.

Shopping. Letih gila. Serious.

Janji dengan Mama tunggu kat PKNS. Kebetulan Mama dan Adik-Adik datang ke Shah Alam untuk shopping baju. Mama ajak pergi sama sebab nak belikan sekali baju raya. Dah kerja pun, Mama still nak manjakan kami. Aku pulak sanggup tunggu even memang letih sangat tadi.

SMS
Aku: Ma, kat mana. Dah ngantuk ni.Mama: Kejap mama nak cucuk duit.Aku: Okay along tunggu.

Mula-mula Mama carikan kopiah dan baju Melayu untuk anak-anak lelaki. Dah jumpa baju diorang baru rasa best nak cari baju we all. Sebab adik lelaki cerewet kot. Siap pesan baju Melayu kena ada pattern tak nak plain. Ada fashion. Ada yang tak nak cekak musang. Nak baju yang ada butang tengah bercorak. Macam-macam.

Next turn kami. Sekejap je cari dah dapat. Tudung je belum. Aku nak cari jenis selendang. Adik perempuan yang lain sibuk pilih baju masing-masing. Tema Purple. Nice.

Jam tunjuk 6 petang. Time for buzz off. Adik bongsu, Aina, pun dah call-call suruh balik. Sibuk je Aina ni. Tunang aku pun drop by kejap jumpa Mama dan semua. Then, teman pergi Bazar Ramadan. Sekarang ni aku jarang pergi Bazar. Tak ada nafsu nak makan. Prefer masak sendiri.

Jom layan gambar.




Bagus Mama. Bawa measurement tape.



This my second sister. Ina.


This is me. Takkan tak kenal.


Wednesday, August 11, 2010

Halal Hotel.

13 hotel sahaja. Terkedu tak?

Dalam news on tv3 last night, paper online this morning and cakap-cakap mulut dari orang sekeliling semua bercerita tentang hanya beberapa hotels saje yang dapat pengesahan dari pihak JAIS & JAKIM. Mulalah own assumptions keluar dari mind masing-masing. Which is true or not, saya tak dapat nak define. Kakak aku ada cakap, certain hotel memang pakai dan masak bahan-bahan dari sumber yang halal, tapi, kita tidak tahu dari unsur mana mereka ambil dan guna dalam penyediaan makanan.

Patutlah semua orang berperangai tak semenggah sekarang T__T




Banyak hotel-hotel offer untuk Buffet Ramadan. Think wisely.

Tuesday, August 10, 2010

Kelebihan Solat Tarawih

1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.

2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.

3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.

5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.

6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.

7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.

8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.

9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.

10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.

11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.

12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.

13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.

14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.

20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.

21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.

22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.

23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.

24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.

26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.

27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.

28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.

29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.

30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Aku just berkongsi apa yang ada. Harap sangat semua dapat hidayat, sejuta sinar keinsafan, keampunan dan keberkatan dalam hidup untuk Ramadan kali ini. InsyaAllah.

Ramadan Datang.

Teringat balik zaman kecil aku, antara jam 8.15-8.30mlm iaitu malam sebelum berpuasa tergedik-gedik tunggu depan tv nak dengar announcement tarikh berpuasa. Lepas dapat tahu, melompat-lompat suka. Perasaan itu aku terbawa-bawa sampai besar. Even tadi pun terjerit kecil, tepuk-tepuk tangan. Excited gila. Yang aku pasti, Atok yang sama buat pengumuman tu tadi. haha. Atok panjang umur lagi alhamdulillah.

Untuk Ramadan kali ni, aku dah berazam untuk tunaikan solat terawih semampu yang boleh. Tak kira kat mana pun. Mostly aku selesa di surau atau masjid. Dulu zaman kecil aku tak pernah pun tinggalkan satu malam solat terawih. Hari-hari rujuk buku panduan solat terawih cari apa kebaikan hari pertama, kedua, ketiga dan seterusnya. Rasa sayang sangat nak tinggalkan setiap malam-malam tu. Masuk Tadarus. Form 3,4 and 5. Tiga tahun aku sertai tadarus Al-Quran setiap malam lepas buat 20 rakaat plus 3 rakaat witir.

Ingat lagi, setiap petang bulan puasa aku berpeluang berniaga kat Bazar Ramadan Taman Sri Andalas, Klang. Parents sediakan tapak dan kami buat bisnes Nata De Coco. Masa ramai cari dessert tu. Penat belakang kira lepas dapat duit raya yang berbaloi. HEHE. Semua ni dulu. Ketika aku di zaman remaja. Tapi, sejak aku keluar dari rumah Mama, aku tak pernah praktikkan semua ini lagi. Maksud aku Solat Terawih.

Sebab itu aku berazam untuk tunaikan balik apa yang aku dah missed sebelum ni. Bernasib baik umur panjang. Syukur kepadaNYA.

Dulu aku just bersahur dengan oat dan susu. Mama yang sediakan. Kadang-kadang maid. Waktu berbuka pula, just makan lauk pauk. Tolak nasi. Sebab nak kuruskan badan. Semua orang tahu, bulan puasa sahaja peluang untuk turun berat badan.

Sekarang, kakak aku sediakan. Sometimes aku. Nak kena tampar asyik dia je buat semua benda. Sedih sebab this year maybe last time aku bersahur dengan my Pet-Sis. Dia dah jaga aku more than 4 years. She knows me well. Very well.

Salam Mubarak buat semua. Semoga Ramadan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya.

Monday, August 9, 2010

Setahun Berkawan.

The clock strike to 12am.
I received a long sms from my Fiance.
Romance words. Touching words. Cherish words.

Tears dropping.

Started to know each other on 10 August 2009.

En Salehuddin,

Thks for being part of me. Your message last night was really show how sweet you are. Your kind attitude while we together is highly appreciated. I know that you really want us be happy forever. I know that you might ask me as well to change my negative attitude. I know you want us to be a great partner in our life. InsyaAllah. Lets pray for our own good, Sayang.




THANK YOU FOR EVERYTHING.

Sunday, August 8, 2010

Ruang Kedua - Marsha ft Julian Cely







Lirik Ruang Kedua – Marsha & Julian Cely
Kau ingin bebas
Kau ingin lupakan
Kerna ku tahu dirimu yang terbaik
Ku ingin dicintai
Dicintai lagi
Aku pelajari kisah dukaku ini
Mampukah kita mula
Kisah yang tidak sudah
Yang ada cuma kesal
Yang kau tinggalkan

Biarlah ini terjadi
Ku yakin mengalah
Ini salahku
Ku pinta dari mu cintai aku
Agar aku masih lagi bisa berdiri
Pertahankan kasih sayangku
Walau kini hanya tinggal sengsara
Masih ku rasai bahang cinta kita
Ku mahu ruang kedua

Aku hargai saat bahagia
Cinta antara ku dan dirimu
Namun ku biar ia berlalu
Tanpa alasan kau bunuh diriku
Kisah antara kita
Tidak mudah ku lupa
Ku harap kau kembali
Kembalilah kau di sisi

Lupakan semua
Bina semula cinta kita
Hanya kau dan aku
Sinari hidupku
Sinari hidupmu

Pengalaman Berharga Di Rumah Amal Kasih Bestari.

Petang Sabtu, bergegas balik dari office. Punch on time. Nak avoid traffic jamm kat highway. Bayangkan hari Sabtu pun still bekejar balik.

Decide tunggu kat Pak Li Sek 7. Sebab semua kawan kak Jamm tunggu situ. Oh ya. Aku dan kakak aku join diorang. Saje. Pengalaman berharga. Dalam pada tu, kami sempat naik kereta baru kak Jamm. Gempak. Toyota Camry Putih. Bangga dapat berkawan dengan orang seperti kak Jamm.

Masing-masing bawa barang terpakai, groceries, baju, barang mainan dan makanan. Baru-baru ni asrama rumah amal ni terbakar. Aku pernah update status about this before. Nyawa anak-anak kecil dan penghuni selamat kecuali harta benda. Semua musnah. Sampai sana, aku terkejut di mana keadaan yang aku bayangkan selama ni sangat beza. Rupanya rumah tumpangan mereka hanyalah deretan kedai 2 tingkat. Sempit. Tak selesa.

Sembang dengan Ustaz & Ustazah yang menjaga, semua income yang mereka perolehi adalah dari kemahiran setiap penghuni asrama tu. Boleh buat kuih, boleh memasak, boleh membasuh, menjahit, bertukang dan segala kerja yang boleh dibuat asalkan dapat duit. Mereka sememangnya diajar untuk asah skill yang ada. Senang untuk mereka berdikari sendiri kelak.

Hati terusik.

Bertuahnya rasa diri. Serba serbi ada walaupun tak sepenuhnya tapi, cukuplah. Bandingkan dengan anak-anak malang tu, hidup serba kedaifan. Ya Allah..

Trip was over by 7pm. Kami balik dengan keadaan yang sangat insaf. Allah menjadikan sesuatu dengan alasan. Ternyata mereka lagi kuat dari kita.