Tuesday, September 18, 2012

Suapan Pertama.

Assalamualaikum.

Penat orang keliling aku bising suruh bagi anak makan. Mulanya aku pekakkan telinga je maklumlah umur anak aku baru cecah 6 bulan. Aku pulak selamba je biar masa tu berlalu mungkin tak excited lagi kot. Hari tu beria tweet sana tweet sini "lagi sebulan anak aku boleh makan bla.. bla.. bla.." Kesianmu Anak dapat Mummy yang selalu berubah angin. -__-"

Bukan apa makin banyak aku membaca rata-rata pendapat kaum Ibu, lagi aku jadi takut nak buat something yang baru. Ada yang kata proses penghadaman bayi tak sama. Ada yang cepat matang boleh mula makan seawal 4 bulan. Dan tak kurang juga ada yang lambat matang itu yang sampai operate bagai sebab usus tersumbat itulah tak sabar sangat bagi baby makan. No offense please. But, itu yang terjadi pada aku. Bab anak memang aku sangat cerewet. Jauh di sudut hati aku nak jadi kaum Ibu yang selamba try and error dalam menjaga anak-anak mereka. Senang tak perlu runsingkan kepala susah payah fikir. Tapi.. Ah masing-masinglah kan?

For suapan pertama to my baby, aku bukanlah orang yang pertama. Haaa tak sempat pun tengok his first reaction on foods. Mesti muka terkelat-kelat dok rasa apa bendasing masuk mulut HEHE selalu susu Mummy saje yang rasa macam santan kelapa muda tu. Takpelah siapa pun jadi orang pertama, kedua, ketiga tak kisahlah janji aku akan bentuk dan ajar anak supaya tak jadi seorang cerewet makan macam aku. Wohoooo.
Kanji tepung beras. Mulanya aku tercengang terpacul jugaklah soalan "Apa tu Mak?''. Heee my MIL yang introduced solid food for my baby. I don't mind at all. Bagi aku, Mak banyak pengalaman. Ada setengah pendapat orang lama kita jangan berlagak sangat nak tolak mentah-mentah. Kalau dalam FB group pemakanan bayi, entah siapa-siapa boleh jadi pakar hai kau lebih tahu dari doktor. Kekadang tu sampai doktor pun dibahasakan amboi sedapnya mulut kau. Serius. Penat doktor tu belajar sampai peringkat Master, PHD dipandang enteng oleh kaum-kaum Ibu yang konon 'terer' gila dalam bab penjagaan anak.

Kasar sangat eh? Entah aku rasa ini realiti.

Dalam seminggu dua ni anak tercinta aku makan benda yang sama dan so far dia boleh buang air dengan normal means tak adalah sembelit ke apa. Perut pun tak kembung elok saje. Cuma aku tengah google sekarang apa khasiat yang anak aku dapat. Tepung beras boleh tingkatkan daya konsentrasi bayi. Oh really? Aku ada bertanyakan doktor pasal kanji tepung beras tu and she said it was OK. In fact, Mama sendiri suapkan kanji kitorang adik beradik untuk first solid food =)

Resipi Tepung Beras (Hahaha itu pun boleh)
Bahan-bahan:-
1 sudu besar tepung beras
1/2 cawan air/susu ibu yummeh!

Cara masak:-
Larutkan tepung beras dgn air/susu ibu atas api sederhana. Kacau sampai rata. Agak-agak mendidih hehe you all akan nampak meletup-letup kecil boleh la tutup api. Kacau sampai sejuk dan boleh suap si Manja!

Senang saje buat ye la tu first time aku buat jadi berketul-ketul terus call Mak. Rupanya tak cukup air likat sangat takut baby tercekik. Adoi Mummy Rizqin ni :/

Beside that, aku nak sangat bagi anak aku puree buah dan sayur. Dah google everything. Tapi, tak prepare apa lagi. Hewhewhew. Tak nak rushing sangat sebab tengok elok saje anak aku tu makan kanji tepung beras. Haaaa kena ingat kalau kita orang besar ni asyik makan benda yang sama sure jemu macam tu lah baby pun. Lagi-lagi kalau baby suka makan hehehe comel je! Oh aku tak belikan dia nestum or processed food or biscuits out there. Biarlah anak makan dengan air tangan kita. Rajin sikit aku ke dapur nanti. HAHAHA.

Alhamdulillah anak Mummy pandai makan. Semoga sihat sentiasa insyaAllah.
Mummy loves you! =)

No comments:

Post a Comment