Thursday, September 27, 2012

Amanah Saham Bumiputera

Baru tadi Maybank Sales Team datang briefing kat kitorang satu office about ASB. Asalnya one of the member approached Boss alihnya Boss suruh contact aku untuk arrangekan appointment suruh semua staffs dengar.

***

Terus terang aku bagitahu diorang yang aku pernah terlibat dalam jual beli pinjaman ASB ni. Masa tu umur aku 24 tahun. Baru nak belajar berdikari duduk jauh dari family. Kerja pun still terkontang-kanting heh gaji tak banyak mana la maksudnya. Rasanya setahun lebih aku main ASB ni dapatlah merasa dividen RM1.6k plus selama 1 year wah gila mewah time tu signed untuk RM20k. After a year aku start sakit sebab ada commitment beli kereta pulak. Haaaa memang tak larat nak bayar ah. Terus cancelled ASB loan but no refund ye la tak cukup pun nak cover interest BFR 6.6%-1.3% tu.

BFR tu Kadar Pinjaman Asas atau in english Base Financing Rate. Ala ada orang kisah nak tanya apa BFR tu? Semua orang tahu. Kalau tak tahu, En Google kan ada.

Hahaha sampai desk, aku terus cari pro dan kontra for ASB loan. At this age, memang aku minat nak tahu hal serius macam ni and sort of. Kau tak berminat, dah la. Sambil baca, sambil kira. Habis kerja aku entah ke mana. Aku tak adalah nak bentangkan calculation macam mana orang lain buat dalam artikel serius diorang. Apa yang aku tahu aku cerita. Kalau salah, cakap.

So far as i know, pinjaman ASB ni orang nak sangat as bekalan untuk hari tua. Manalah tahu kot-kot nak kahwinkan anak ke macam Mama aku buat. Hewhew nasib baik. Mama pun suruh sangat aku ambil balik ASB loan ni actually. Senang kemudian hari. Aku pulak baru terhegeh nak cari apa bagusnya ASB loan ni.

Biasanya untuk pelaburan ASB ada 2 cara.
1) Allocate amount from every month salary and dump into ASB account.
2) Pinjam loan (ASB)

Rasanya kalau nak nampak duit kita banyak, cara 2 sesuai digunakan. Heh aku nak main matematik kejap.

Example.
Aku pinjam RM30k. So, bayaran bulanan atas loan tersebut RM175 (ikut jadual Maybank tetapkan) selama 25 tahun. Orang kata paling lama tahun kita bayar balik paling affordable. Ye lah paling lama, banyaklah interest bank kaut. Kah kah kah. Katakan dividen + bonus (Maybank ASB offerred) 8.5%. Aku ambil purata. Kena maklum, dividen is fluctuate. BFR pun fluctuate ikut Bank Negara. Itu antara risiko. Ada tips yang aku nak share kat sini, selagi dividen lebih banyak dari interest on loan, kira kau still untung. If not, tak pasal kau kena topup.

Calculation ni aku buat kalau aku tak usik langsung dividen tahunan. Kira aku ingat nak buat dividen tu as amount pay back on loan.

      Jumlah dividen untuk 25 tahun = RM30,000 x 8.5% x 25 = RM63,750
 (-) Jumlah bayaran balik untuk 25 tahun = RM175 x 12 x 25 = RM52,500
      Jumlah balance dividen kita akan dapat                            = RM11,250
(+) Jumlah loan ASB                                                             = RM30,000
     Untung bersih after 25 tahun                                             = RM41,250

Tengok tu dari elok kita buat loan RM30k, kita dapat extra lagi. Cuma kita akan struggle at setahun pertama je sebab kita keluarkan modal sendiri. Tahun berikutnya, kita pakai dividen je lah bayar balik.

Heh. Faham tak? Kalau tak faham, call je lah Maybank tanya officer.

Aku just nak buat guideline pro dan kontra pasal ASB loan kat sini.

ASB Loan
Pro
1) Dividen cepat dan banyak based on amount kita pinjam
2) Disiplin bayar. Bank akan debit account / call setiap bulan.
3) Pinjaman cover insurance. Means kalau berlaku kematian, pewaris akan dapat semua future value even tak habis bayar pun.

Kontra
1) Interest kita bayar adalah income for bank.
2) Value kita dapat compare than simpan sendiri kurang sebenarnya.
3) Risiko on BLR. Kalau kurang, kita kena topup setiap bulan yang kita bayar tu.

Simpan Sendiri
Pro
1) Tak kena charge by bank means tak ada interest pun.
2) Even BLR tinggi dari dividen, you guys tetap untung.
3) Semua duit kita punya. Tak kongsi dengan bank.

Kontra
1) Tak disiplin maka tak adalah simpanan.

So, hehe aku pening dah nak balik ni. Pandai-pandailah fikir mana terbaik ok!

7 comments:

  1. Kalau loan sedikit memang tak nampak berbaloi..Tapi kalau loan max 200K akan nampak kesannya berbanding dgn simpan sendiri..Jika kena strateginya dalam 10 tahun dah dapat balik modal..Dari segi risiko BLR memang ada tapi setakat 20 tahun terakhir ini BLR masih lebih rendah dari % Dividen ASB even masa kegawatan ekonomi..

    ReplyDelete
  2. Hi there to evеry singlе оnе, it's genuinely a fastidious for me to pay a quick visit this website, it contains precious Information.

    my blog post - kraamcadeaus

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing your info. I truly appгeciаte
    your еfforts and I am waitіng foг your next
    ρоst thank you οnce again.

    my blog post goedkoop bellen naar het buitenland

    ReplyDelete
  4. It's a pity you don't have а donate button! Ι'd without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i'll ѕettlе foг bookmaгking and аdding your RSS
    feed to my Google account. I loοk forwaгd
    to new updates аnԁ will talk about this ѕite
    wіth my Faсebook group. Chat soon!

    Αlso visit my weblog; babydeken

    ReplyDelete
  5. My brother ѕuggested Ӏ might lіke this blog.
    He was totally гіght. This post truly made my ԁay.
    Үοu can not imаgine juѕt hоw muсh time I
    had ѕpent for this іnformatiοn! Thanks!

    Look іnto mу pagе; Babydeken

    ReplyDelete
  6. Hi I am sο glаd I found уouг ѕite,
    I really fοunԁ you by error, ωhile I was reseaгching on Bіng for sоmethіng
    else, Anyhow I аm heгe now and would just
    like to ѕаy thanks foг a remаrkable
    ρoѕt and a all round entеrtaining blog (I аlsо love
    the theme/design), I don’t haѵe tіme to reaԁ thгough it all
    at thе minute but I have saνed it and alѕo includeԁ your RSS feeds, ѕo when
    Ι have tіmе I ωill be back to
    гead a lοt moгe, Рlease do kеep up the awesomе worκ.



    my ωebpage kraamcadeau

    ReplyDelete
  7. ASB genius 3 tahun 60k. :)

    http://asb-amanahsahamberhadislamic.blogspot.my/

    #cwacimb
    #nkbuatasbpmsy

    thanks admin

    ReplyDelete